Den colombianska regeringen ska göra en djuphavsexpedition för att utforska den mytomspunna galären San José. Fartyget sjönk på 1700-talet och tros innehålla en last värd flera miljarder dollar.
Fartyget är en tremastad galär med 64 kanoner som ingick i den spanska Armada de la Guardia de la Carrera de las Indias. Den sjösattes 1698 och sjönk i strid utanför ön Barú, söder om Cartagena i Colombia tio år senare.
Galären tros vara lastad med bland annat smaragder, 11 miljoner guld- och silvermynt och annan dyrbar last från de spanskkontrollerade kolonierna, som kan vara värda miljarder dollar. Lastens enorma värde har lett till att San José har kallats ”skeppsvrakens heliga graal”.
Det har varit rättslig strid i USA, Colombia och Spanien om vem som äger rättigheterna till den sjunkna skatten. Bland annat hävdar en grupp amerikanska investerare, ”Sea Search Armada” (SSA), att man hittat vraket redan 1981. Colombias regering vägrade dock att underteckna ett erbjudande om att man skulle dela på andelarna, samt nekade gruppen tillstånd att bärga vraket. Det colombianska parlamentet antog sedan en lag som gav staten rätt till hela skatten, vilket gav SSA en hittelön på 5 procent.
Viktigt kulturarv
I den första fasen ska man utföra en vetenskaplig undersökning på djupt vatten som syftar till att samla in information för att avgöra vilka delar som är lämpliga och möjliga att bärga, rapporterar The Independent. Vraket ligger på ungefär 600 meters djup i havet. Vidare kommer man att använda avancerad robotutrustning som ska registrera vraket. Det är kulturarvet som är viktigt, att ta reda på hur livet var för de 600 personer som befann sig ombord när skeppet sjönk, menar Colombias kulturminister Juan David Correa.
– Det är dags att göra anspråk på det kulturarv som resterna av galjonen bör värderas för. Historien är skatten, säger han.
Expeditionen kommer att påbörjas under våren.