Sjukvården har tydligen tid för klimataktivism

Klimatöverdrifterna

Ofta klagar man på att sjukvårdens skattefinansierade arbetstid är ytterst bristfällig. Tydligen är det dock inte värre än att ett 60-tal anställda vid Falu lasarett kan bedriva klimataktivism mitt på dagen.

publicerad 30 januari 2023
- av Tege Tornvall
Foto: Twitter/Extinction rebellion

Att sjukvården har ont om tid hör vi ofta. Men inte värre än att ett 60-tal läkare och sköterskor nyligen tog sig tid att ställa upp framför Falu lasarett som stöd för biträdande smittskyddsläkaren Gustav Backlund.

De lär visserligen ha gjort det under lunchtid. Men de måste ju äta ändå, och det tog rimligen värdefull tid från deras arbete.

Med fotografering och intervjuer stod de nog en kvart framför entrén. Inräknat att ta sig dit och åter med uppställning och prat tog det säkert totalt en halvtimme.

Denna manifestation tog därför 30 timmars arbetstid mitt på dagen. Vad hände medan de var borta? Hade de reserver som ryckte in? Kom patienter i kläm?

Om detta hör vi inget. Tvärtom sympatiserar media med deras aktion och uppsåt. Det gällde ju att ”rädda planeten”. Den hotas nämligen enligt Backlund av global uppvärmning från människans förbränning av kolhaltiga bränslen.

Som protest mot det ockuperade han med aktivistgruppen Extinction Rebellion vid Volvos utställningshall i Stockholm. Han greps, åtalades och fälldes för olaga intrång enligt gällande lag.

Nu utreder Region Dalarna om han kan fortsätta som biträdande smittskyddsläkare. Det är myndighetsutövning och svårt att förena med lagbrott och politisk aktivism.

Det har nu vuxit från en personlig fråga för Gustav Backlund till en principiell fråga för Sveriges sjukvård. Är den läkare eller sköterska som står framför oss politisk aktivist med civil olydnad (= lagbrott) på sitt program?

 

Tege Tornvall


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.