Den mjölk som inte homogeniserats och därför har kvar sin naturliga och varierande fetthalt har börjat att bre ut sig i butikerna. Den absoluta majoriteten av all mjölk som produceras och säljs i butikerna är både värmebehandlad och homogeniserad. Den är därför betydligt mindre hälsosam än färsk mjölk.
Trots att mejerierna skriver färsk mjölk på förpackningen är den vanliga standardmjölken inte färsk. Uppvärmningsprocessen som kallas pastörisering har till syfte att förlänga hållbarheten på mjölken genom att ta död på vissa bakterier. Men då dör också en del av näringen som finns i den färska mjölken.

En svensk mjölkbonde får sälja mjölk direkt till privatpersoner för eget bruk. Det är dock olagligt att sälja vidare mjölk för en mellanhand eller distributör om mjölken inte är pastöriserad. I praktiken dricker ytterst få svenskar riktig färsk mjölk på grund av att det blivit så besvärligt och olönsamt för mjölkbönderna med den småskaliga försäljningen till enstaka privatpersoner när driften på gårdarna blivit så storskalig.
Mjölk kan värmebehandlas på olika nivåer och benämns som lågpastörisering och högpastörisering. Mjölk och grädde etc som säljs med ”extra lång hållbarhet” är högpastöriserad. Den både smakar annorlunda, ofta mindre och innehåller ännu mindre näring än vad den lågpastöriserade mjölken gör. Den rekommenderas inte för dagligt bruk, utan är kanske mer något för sommarstugan.
Homogenisering – ett högt pris
Homogeniseringen av mjölken, även kallad standardisering, har främst ett estetiskt syfte. Fettet i mjölken klumpar sig inte och kärl och glas är lättare att diska. Men för detta får vi betala ett högt pris. När de naturliga fettkulorna i mjölken slås sönder i homogeniseringsprocessen får kroppen svårare att ta hand om mjölkfettet vilket påverkar kroppen och blodkärlen negativt. Den huvudsakliga hälsokritiken mot mjölk i samhällsdebatten bottnar i praktiken i att de flesta dricker behandlad mjölk. Riktig färsk mjölk som den dracks innan industrialiseringen innehåller dock otroligt mycket näring och är för många människor en hälsosam dryck.
Trenden vänder
Flera svenska mejerier säljer numer ohomogeniserad mjölk varibland Arla och Skånemejerier tillhör de mer kända. Denna mjölk säljs även under beteckningen ”gammaldags mjölk”. Mjölken är fortfarande lågpastöriserad, men för att komma bort ifrån det behöver både lagstiftningen förändras så att de som vill får dricka färsk mjölk på egen risk för bakterier som mycket sällan ställer till med problem och de praktiska förutsättningarna för mjölkbönderna behöver förbättras så att det blir enklare att hämta mjölken direkt ifrån mjölkgårdarna vilket delvis kan ske genom ökad småskalighet och minskad import av mjölk.
Styr utvecklingen genom konsumentmedvetenhet
Detta är en utveckling som du som konsument kan vara med att styra genom att välja svensk och gärna så lokal mjölk som möjligt. Du kan alltid besöka en mjölkbonde och fråga om lov att tappa mjölk direkt ifrån tanken. Vid köp av större volymer mjölk så kan den frysas in vilket ändå både blir hälsosammare och billigare än att köpa behandlad mjölk av mellanhänderna, alltså livsmedelsbutikerna.
På det hela taget får i alla fall den allt högre tillgången på ”gammaldags mjölk” ses som en positiv utveckling i rätt riktning.