Forskare slår larm om farliga PFAS-nivåer hos norska barn

publicerad 27 oktober 2024
- av Sofie Persson
Konsumtion av snabbmat förknippas med miljögifter.

Norska barn har höga halter av olika miljögifter i kroppen varnar forskare, som särskilt oroas över PFAS.

Sex forskare slår larm om höga halter miljögifter i norska barns blod, i en debattartikel i Tidsskrift for Den norske legeforening, och hänvisar till studier som visar att de flesta barn har PFAS-nivåer över gränsvärdet. I hela landet har 78 procent av sexmånadersbarn för höga nivåer, medan 25 procent av 12-åringarna i Oslo och 87 procent av tonåringarna i Tromsø också ligger över gränsvärdena.

Vi vill visa hur illa det är ställt. Vi måste börja skydda de som är mest sårbara för exponering av miljögifter, det vill säga foster och barn, säger överläkaren Anne-Lise Bjørke-Monsen, som är en av forskarna bakom debattartikeln, till norska TV2.

Forskarna varnar för att höga halter miljögifter kan orsaka flera allvarliga skador. PFAS har bland annat kopplats till sämre grovmotorisk utveckling hos spädbarn och ADHD hos flickor som utsatts via bröstmjölk. PFAS är också förknippat med nedsatt fertilitet, högt blodtryck och fetma.

Det kan leda till ett antal allvarliga biverkningar. Det är skrämmande och något som jag inte tror att många är medvetna om, säger Bjørke-Monsen.

Miljögifter finns i en mängd olika produkter och är spridda nästan överallt i naturen, vilket gör att de flesta har spår av dem i blodet. Forskarna påpekar att miljögifter främst förekommer i livsmedel och dricksvatten. Flera studier visar att fisk och skaldjur innehåller höga halter PFAS, men även konsumtion av konserver och snabbmat som läsk och hamburgare bidrar till högre nivåer av dessa gifter.

Forskarna framhåller att det krävs åtgärder för att minska miljöförstöring och förorening av livsmedel. Dessutom behöver allmänheten bättre informeras om PFAS-nivåer i livsmedel, så att konsumenter kan göra mer medvetna val.

Jag är besviken över att myndigheterna inte tar det här på större allvar. De borde vara mer på befolkningens sida, säger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!