Nedbrytbar “plast”, framtidens material?

Publicerad 8 augusti 2012

  Plastanvändningen har bara ökat trots medföljande negativa hälso och miljö effekter. Detta på grund av materialets mångsidiga egenskaper och en påstådd brist på alternativ.

  Kanske är detta på väg att förändras. Flera företag har börjat använda ett plastersättningsmaterial som förpackning till sina produkter gjord av nedbrytbart organiskt material kallat cellulosa.

  Cellulosa är en polysackarid som utgör huvuddelen i växternas cellväggar och är således komposterbart. Plasten framställs genom jäsning av kolhydrater med hjälp av mikroorganismer och innehåller ingen olja eller gifter vilket även medför att materialet kan användas som inplantat utan att kroppen stöter bort eller tar skada av det.
  Materialet är relativt sett dyrare att framställa då det involverar hantering av mikroorganismer men utgör samtidigt ett möjligt substitut för mycket av det moderna samhällets plastberoende.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!