USA spionerar på information i molntjänster – svenskar drabbas

All information som finns i så kallade "moln", däribland tjänsten Google drive, har USA:s underrättelsetjänst rätt att insamla och spionera på efter godtycke, enligt ny lagstiftning. I praktiken drabbas även svenskar då många använder amerikanska molntjänster genom exempelvis Iphone och iCloud.

publicerad 13 februari 2013

Alla dokument som blivit uppladdade till ”molntjänster” vilka är baserade i USA, kan inhämtas och analyseras utan ägarens vetskap eller annat erforderligt tillstånd. Eftersom alla de populäraste molntjänsterna erbjuds av företag baserade i USA, som exempelvis Google Drive, Apple iCloud och Amazon Cloud Drive, innebär det att ett stort antal icke amerikanska medborgare och företag påverkas.

Tillägg till den amerikanska lagen Foreign Intelligence Surveillance Act, eller FISA, som tillkom i samband med den till terrordådet den 11 september 2001 kopplade lagändringen “Patriot Act“, medför att amerikanska staten har rätt att få tillgång till all elektronisk information som sparas av amerikanskbaserade företag. Detta gäller även om utländska medborgare äger informationen.

Europaparlamentarikern Sophia in ‘t Veld, som tjänstgör i utskottet för medborgerliga rättigheter, besitter intim kännedom om USA:s omfattande underrättelsearbete. Hon nekades av domstol i Washington 2009 en förklaring till varför hon tvingades att genomgå en så kallad ”utvald sekundär säkerhetskontroll” varje gång hon reste till USA annat än den att hon var ett av namnen på en lista med över 16 000 namn.

– Om det var Ryssland eller Kina som insamlade elektronisk information på detta sättet skulle det då inte ses som ytters allvarligt? Jag tror det, menade in ‘t Veld i ett uttalande till brittisk press.

Det alarmerande är att lagen inte begränsas till hot mot den nationella säkerheten. Rent politiska eller ideologiska motiv kan ligga till grund för spionaget. Denna brist på reglering för vad som avses som legitim användning öppnar även upp för missbruk och korruption.

Amerikansk underrättelsetjänst har upprepade gånger skakats av spionskandaler och läckt information, där fallet Jonathan Pollard kan nämnas som ett exempel bland många, vilket illustrerar den enorma potentialen för missbruk som medföljer dylik aktivitet. Särskilt då verksamheten utökas, samtidigt som regler och restriktioner minskas.

– Att tillåta massavlyssning utan behov av tillstånd och utan någon som helst ansvarsskyldighet är verkligen skrämmande, kommenterade Eric King på organisationen Privacy International.

 

Se grafik över hur USA:s spaning i ditt moln fungerar här.

Läs mer om molntjänster: https://sv.wikipedia.org/wiki/Molntjänst

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!