Uppgifter: Microsoft kan ta över Discord

publicerad 26 mars 2021
- av Markus Andersson
Microsoft ryktas vilja köpa upp Discord.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt uppgifter till Bloomberg kan Microsoft komma att köpa upp chattprogrammet Discord för omkring 86 miljarder kronor. Många användare oroar sig nu för att tjänsten kommer att försämras när användarnas integritet hamnar i den beryktade techjättens klor.

Det senaste halvåret har det inkommit allt fler rapporter om att Discord stänger ner dissidenters kanaler och likt många andra mediejättar aktivt motarbetar framförallt konservativt och nationalistiskt inriktade röster – en utveckling som många är oroliga för ska förvärras och intensifieras om Microsoft tar över tjänsten.

Microsoft är vida beryktat för att ta mycket lätt på användarnas integritet och har bland annat varit behjälpliga när det kommit till att övervaka människor för den amerikanska underrättelsetjänstens räkning.

Discord å sin sida har trots sina befintliga brister blivit mycket populärt bland spelare och används idag av över 300 miljoner människor runt om i världen. Företaget uppges dock ha låga intäkter och söker därför aktivt efter en köpare.

Tidigare har Amazon och Epic Games velat förvärva företaget, men nu verkar det istället som att det kan bli Microsoft som genomför köpet bland annat för att stärka sin egen speltjänst för Xbox och PC.

Bloombergs analytiker Matthew Kanterman ser det potentiella förvärvet av Discord som ett ”naturligt nästa steg” för Microsoft, där företaget kan baka in Discord och dess premiumfunktioner i sin egen betaltjänst Xbox Game Pass.

Microsoft ska vara villiga att betala omkring 86 miljoner kronor för köpet, men det är än så länge oklart om transaktionen verkligen blir av.

På Sweclockers forum är många användare kritiska till att jättar som Microsoft köper upp allt fler populära tjänster och program och många menar att det kommer att sluta i fiasko.

Även fast jag har en ganska positiv bild av MS idag så vill jag inte att de köper upp Discord. Tyvärr tror jag att det kommer att gå samma väg som Skype, alltså soptunnan”, skriver användaren Xyse.

De har ju redan tagit det sämsta av Messenger och Skype och kombinerade det till “MS Skype” – nu kan de leta reda på det sämsta ur en 3de kommunikationsprodukt och plocka ut det för att åstadkomma något som kombinerat är ännu sämre än det”, skriver användaren Mrqaffe torrt.

Användaren Scara påtalar att köpet av allt att döma kommer att leda till mer övervakning av medborgarna och påpekar att detta ”ogillas starkt”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!