Enligt uppgifter från Gabriel Weinberg, vd för den integritetsvänliga sökmotorn DuckDuckGo, utreder det amerikanska justitiedepartementet just nu Googles sökdominans på Android och i Chrome och huruvida man kan kräva att Google där tillhandahåller alternativa webbläsare och sökmotorer.
Enligt Weinberg var myndighetspersonerna som kontaktade honom intresserade av att få reda på hur man kan begränsa Googles dominans inom området och om det finns möjligheter att kräva att internetgiganten erbjuder alternativa sökmotorer.
Även om varken Google eller det amerikanska justitiedepartementet kommenterat saken så verkar det som att amerikanska myndigheter ser vissa problem i Googles närmast monopolliknande ställning.
– Vi har pratat med dem om sökningar och de har ställt detaljerade sökrelaterade frågor, berättar Weinberg i en intervju.
Bloomberg skriver att amerikanska myndigheters analys och utredning av Googles dominans inom fältet har pågått i ungefär ett år och att en stämningsansökan kan vara klar inom ett par månader om allt går vägen.
Utredarna har gått igenom de olika delarna av Googles affärsmodell, inte bara själva sökmotorn utan även hur annonseringen fungerar och relaterad teknologi.
– Vi fortsätter medverka i pågående utredningar som leds av justitiedepartementet och statsåklagare Paxton och vi har inga uppdateringar eller kommentarer om eventuella spekulationer, förklarade en taleskvinna på Google.
Weinberg hoppas själv att en fråga som han själv drivit, nämligen att Google ska tvingas att presentera användare med alternativa sökmotorer – blir något som den amerikanska regeringen kan komma att inkludera om åtgärder vidtas mot Google.
I Europa tvingades Google betala motsvarande knappt 50 miljarder 2018, efter att en domstol kommit fram till att internetjätten måste ge användarna möjlighet att välja andra sökmotorer och webbläsare. Något liknande kan alltså komma att bli verklighet i USA.
Sedermera har Google auktionerat ut platser att få vara med som utvalda sökmotor- och webbläsaralternativ på Android – något som också mött stark kritik. Bland annat Ecosia, en icke-vinstdrivande sökmotor, bojkottade auktionen och DuckDuckGo medverkade förvisso men gick samtidigt ut och förklarade att man kanske inte kan delta framtida budgivningar om priserna stiger.
”Auktionen som togs fram av Google lanserades för att Google skulle tjäna pengar, inte för att erbjuda meningsfulla val till konsumenterna”, konstaterade man i ett blogginlägg.