IT/Övervakning

Google säljer plats för sökmotorer till högstbjudande efter EU-dom

Efter att ha fått betala stora bötesbelopp för konkurrenshämmande verksamhet väljer Google nu att tillåta flera olika sökmotorer som standardval i Android. Det är dock bara de tre aktörer som betalat mest till Google som användarna kan välja.

Duckduckgo, som profilerat sig som ett sökmotoralternativ som värnar om användarnas integritet, finns med på listan men är ändå starkt kritiska till förfarandet, rapporterar Sweclockers.
Vi tror fortfarande att en pay-to-play-auktion med endast fyra platser inte är rätt eftersom det innebär att konsumenterna inte kommer att få alla de val de förtjänar och Google tjänar pengar på bekostnad av konkurrensen”, skriver Duckduckgo i ett pressmeddelande.

Vilka de tre övriga sökmotorerna utöver Google som Android-användare kan välja bland är avgörs via en auktion där företagen får betala Google per land som de vill finnas i den utvalda listan. Bolagen får sedan betala en avgift till Google när någon väljer deras sökmotor.

En gång var tredje månad kommer listan på alternativ bytas ut om något företag valt att betala mer än något som redan finns med på den tidigare listan och ta dennes plats, detta har gjort ett flertal aktörer starkt negativa till Googles metoder, exempelvis Ecosia som valt att helt bojkotta auktionen.

Internetanvändare förtjänar att fritt få välja vilken sökmotor de använder och Googles svar med den här auktionen är en kränkning av vår rätt till ett fritt, öppet och federerat internet, säger Ecosias vd Christian Kroll till IDG.

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!