IT/Övervakning

Snowden hackade kärnkraftslaboratorium som tonåring

I sin biografi Permanent Record avslöjar visselblåsaren Edward Snowden att han som tonåring hackade sig in i ett kärnkraftslaboratorium och rapporterade dess sårbarheter till myndigheterna. Något han tackades för av en tjänsteman på laboratoriet.

I den nysläppta biografin får man följa Snowden från tonårshackare till NSA-anställd och visselblåsare och han berättar om hur han tidigt blev fascinerad av teknologi och vilka möjligheter den medförde.
Snowden berättar att han som många andra började intressera sig för tv-spel på 1990-talet, men att han snabbt blev intresserad av hacking och lyckades ta sig in i Los Alamos kärnkraftslaboratorium i New Mexico. Samma anläggning som först utvecklade atombomben.

Enligt Snowden så blev ansvariga för labbet så tacksamma för att han avslöjat systemets sårbarheter att de ringde hem till hans mamma för att tacka honom, skriver Breitbart.

Efter några år anställdes Edward Snowden av den amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten (NSA) där hans avsky och oro över myndighetens massövervakning av allmänheten ledde till att han valde att avslöja deras förehavanden offentligt.

Snowden lever idag i exil i Ryssland och riskerar åtal om han skulle återvända till USA.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!