Saudiarabien rekryterade Twitteranställda för att samla in information om politiska motståndare

publicerad 13 november 2019
- av Markus Andersson

Efter att den saudiska regimen blivit allt mer kritiserad och ifrågasatt har man svarat med att i hemlighet rekrytera två anställda på Twitter med uppgift att samla in hemlig och privat information om tusentals konton, däribland politiska dissidenter.

Enligt amerikanska åklagare fick de två anställda i uppgift av den hårdföra islamiska diktaturen att bland annat hitta epost- och ip-adresser till vissa konton på Twitter, information som kan användas för att spåra användarens fysiska plats. Ett av de konton som Saudiarabien ville få information om hade mer än en miljon följare och har på plattformen agerat som en stark och högljudd kritiker av regimen, rapporterar AP News.

Enligt anklagelserna blev de Twitter-anställda belönade med designerklockor och tiotusentals dollar som sattes in på hemliga bankkonton. En av männen som ”köptes” av Saudiarabien är saudisk medborgare, den andra amerikansk medborgare med arabiskklingande namn. De båda anklagas för att verka som agenter för Saudiarabien utan att ha meddelat detta till den amerikanska regeringen.

Saudiarabien har själva inte velat kommentera händelserna genom sin ambassad i Washington. Det är dock första gången som landet officiellt anklagats för att ha spionerat på USA. Anklagelserna mot de två Twitter-anställda och en tredje man som drev ett undersökningsföretag på social media kopplat till den saudiska kungafamiljen kommer lite mer än ett år efter mordet på journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul, ett fall som ännu är olöst.

Enligt AP News är den nya spionskandalen ett bevis på hur Saudiarabien vill kontrollera informationsflödet via Twitter och andra sociala medier. En tredjedel av landets befolkning ska nämligen vara aktiva på Twitter och regimen oroar sig över att ett ökande missnöje kan få allvarliga konsekvenser och leda till omfattande protester. Användare på Twitter har också tidigare fängslats i landet.

Själva plattformen Twitter får också kritik för att alldeles för många av företagets anställda har tillgång till privat och känslig information om användarna, något som kan och har missbrukats.

Sociala medier måste förstå känsligheten i den information de tillhandahåller och begränsa åtkomst till denna så att enbart ett minimalt antal anställda har tillgång till den. Gör man inte det så utsätts användarnas integritet och även fysiska säkerhet för fara, konstaterar Mike Chapple som lär ut cybersäkerhet på universitetet i Notre Dame.

Den amerikanska medborgaren med arabiskklingande namn riskerar 30 års fängelse om han döms på alla punkter. Vilka konsekvenser som väntar de övriga är i nuläget oklart.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!