Samordnad attack mot Twitterkonkurrenten Parler av Big Tech

Protesterna vid Kapitolium

publicerad 11 januari 2021
- av Isac Boman
John Matze, vd för Parler.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Först stängdes Donald Trump av från Twitter, sedan meddelade såväl Google som Amazon och Apple att man blockerar och plockar bort den yttrandefrihetsvänliga Twitter-konkurrenten Parler från sina plattformar. Tilltaget beskrivs som en ”samordnad attack” för att tysta oliktänkande och för att bekämpa all konkurrens till de etablerade sociala medierna.

Efter att Donald Trump med sina 90 miljoner följare stängdes av från Twitter såg många detta som ett stort hot och en attack mot yttrandefriheten och många började rekommendera det betydligt mer yttrandefrihets- och integritetsvänliga alternativet Parler istället och vallfärda dit.

Google svarade snabbt med att bannlysa Parler från sin appbutik och helt enkelt omöjliggöra för användare att ladda ner Parler via Google Play.

Man hävdade att censuren av Parler berodde på att plattformen inte ”tar sitt ansvar” och att man inte aktivt censurerar dissidenter och oliktänkande. Kort därefter valde även Apple och Amazon att blockera Parler och motiverade detta med att den den alternativa sociala medieplattformen inte censurerar sina användare tillräckligt hög utsträckning och inte modererar användarnas inlägg i tillräcklig grad.

Parler som är mycket populärt bland konservativa, nationalister och dissidenter av olika slag som ofta blir utsatta för hård censur och trakasserier på de mer etablerade sociala medierna menar själva att censuren och blockeringen beror dels på att de stora techföretagen själva vill kunna kontrollera internet och inte ha någon konkurrens.

Detta var en samordnad attack från techgiganterna för att döda konkurrensen på marknaden … Ni kan vänta er att kriget mot konkurrens och yttrandefrihet fortsätter, men räkna inte ut oss”, konstaterar företagets vd John Matze i ett inlägg på Parler.

Även från svenskt håll får censurattacken mot Parler stark kritik och Tobias Andersson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna fördömer storföretagens agerande.


Ledaren för den fria världen har blockats på Twitter. Det är dags för alla att välja mellan yttrandefrihet och big techs censur och maktfullkomlighet. Det går inte att stödja både yttrandefrihet och Twitters blockering av Trump. Välj sida och förbered dig för strid.

Samtidigt som big tech accelererar sin censur av meningsmotståndare & gör sina plattformar allt mer oattraktiva har nu Google & Apple stängt ner konkurrenten Parler. Allt detta bör ses i ljuset av att Joe Biden snart kliver in i Vita huset. Tech-jättarna vet att han stöttar dem

Också i övrigt är kritiken mot Google, Twitter, Amazon och Apple mycket hård och många är mycket oroliga för hur framtiden egentligen kommer att se ut när storföretag är de som avgör vilka som får yttra sina åsikter på nätet och vilka som tvingas vara tysta.

Tucker Carlson på Fox News är en av de som är mycket kritisk till IT-jättarnas agerande och konstaterar bland annat att de med fula och oärliga metoder försöker döda en konkurrent för att denna inte vill delta i den omfattande censuren av dissidenter.

– Parler är ett yttrandefrihetsvänlig alternativ till Twitter. De censurerar dig inte, du kan säga vad du vill och presidenten finns på Parler., något som lockat över många människor som inser att Twitter förtrycker dem, konstaterar Carlson och pekar vidare på att den naturliga konsekvensen av Parlers framgångar blev att Google aktivt försökte döda plattformen och censurera den.

Amy Peikoff från Parler förklarar att jättarnas attack på företaget har påverkat dem mycket negativt och att användare nu helt enkelt inte kommer åt Parler-appen via Appstore eller Google Play, även om de aktivt söker efter den.

– Vi har ju ett rykte om att vara den konservativa plattformen, även om vi är opartiska är det något som alla ser oss som. Vi ser det här som att vi utsätts av rent politiska skäl. Den andra aspekten är att vi konkurrerar med andra plattformar som vill övervaka användarna på deras plattformar 24 timmar om dygnet utan att det finns några särskilda skäl.

Peikoff menar också att Parler förvisso samarbetar med rättsvårdande myndigheter om det finns skäl till detta men att man inte aktivt övervaka och kartlägger sina användare eller samlar in information om dem – något som exempelvis Facebook och Google är ökända för att göra.

På en rak fråga från Carlson om censuren och bannlysningarna av Parler beror på att deras användare har ”fel” politiska åsikter så medger Peikoff att så verkar vara fallet.

– Jag hoppas inte att det är så, men det ser tyvärr ut att vara så och allting händer mycket snabbare än vad vi hade förväntat oss.

I skrivande stund är Parler också borttaget från internet efter att Amazon bekräftat att man stänger av plattformen från sitt webbhotell. Noterbart är att man meddelade detta bara ett dygn innan avstängningen ägde rum. För närvarande finns det inga möjligheter att använda Parler, även om ansvariga för företaget gått ut med att man jobbar på att hitta en lösning så snabbt som möjligt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!