Protesterna vid Kapitolium – detta har hänt

Protesterna vid Kapitolium

publicerad 7 januari 2021
- av Isac Boman
Demonstranter intog Kapitolium.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tiotusentals Trumpanhängare protesterade mot det valfusk som uppdagats och tog sig in i den amerikanska kongressbyggnaden. Trump stängdes av från Twitter, Mike Pence la upp vad som tolkats som hyllningsbilder på Joe Biden och en kvinnlig Trumpanhängare blev ihjälskjuten i Kapitolium. Det har varit en minst sagt händelserik natt i USA, som slutade med att kongressen formellt erkände Biden som valets vinnare.

Under onsdagen samlades tiotusentals Trumpanhängare i den amerikanska huvudstaden för att protestera och visa sin avsky för det utbredda valfusket i presidentvalet. Donald Trump fanns också på plats och talade inför församlingen och uppmanade dessa att gemensamt bege sig till Kapitolium för att visa sitt missnöje.

 

Strax innan klockan 21 svensk tid hade ett flertal demonstranter också tagit sig in i den amerikanska parlamentsbyggnaden Kapitolium samtidigt som man bar plakat med Trumpvänliga budskap och skanderade slagord, polisen svarade med att dra vapen mot demonstranterna och använda tårgas mot dem. Minst fyra personer ska ha dött i samband med att patrioterna stormade kongressen, en av dessa var en kvinnlig krigsveteran som till synes obeväpnad sköts ihjäl av polis eller vakter när hon skulle ta sig in i byggnaden. Ett flertal personer ska också ha förts till sjukhus, rapporterar vänsterliberala CNN.

Polisen i sin tur hävdar att man har beslagtagit vapen och rörbomber från demonstranterna och minst 52 av dessa har också gripits. Under stormandet av Kapitolium utrymdes också kongressbyggnaden och ledamöterna tvingades lämna lokalen samtidigt kongressens godkännande av Joe Biden som president stoppades för stunden.

Trumpsupporten Ashli Babbit förblöder på golvet i parlamentsbyggnaden efter att ha blivit skjuten av polis.

 

Efter några timmar publicerade Donald Trump ett videoklipp på Twitter där han förvisso uttryckte sitt stöd, kärlek och sin sympati för demonstranterna och deras ilska över valfusket men att han ändå uppmanade dessa att gå hem igen och lämna kongressområdet.

Både Youtube och Facebook har under natten ägnat sig åt omfattande censur av Donald Trump och tagit ner hans videoklipp där han talade till sina anhängare. Twitter har inte bara raderat Trumps inlägg utan också blockerat honom från att göra nya sådana.

Politikerna i Washington D.C har efter händelserna också utfärdat ett två veckor långt utegångsförbud i staden, detta för att se till så att de Trumpvänliga protesterna inte kan fortsätta och att polisen enkelt kan arrestera och avlägsna amerikaner som vill fortsätta offentligt visa sitt missnöje mot valresultatet.

Donald Trumps vice president Mike Pence har i kraftfulla ordalag tagit avstånd från demonstranterna och menar att de ska ställas inför rätta ”med lagens alla medel” och straffas för sitt agerande. Pence anklagas också för att ha övergett Donald Trump, eftersom han gått med på att erkänna Joe Biden som president och dessutom lagt upp en hyllningsbild på Biden och Kamala Harris på sin Twitterprofil.

Demonstranter vid Kapitolium vill stoppa demokraternas maktövertagande som man menar stulits genom valfusk. Faksimil: Rutply.

 

Till skillnad från när de våldsamma raskravallerna och Black Lives Matter-protesterna rasade i flera amerikanska städer och där hela stadsdelar sattes i brand så har ett stort antal politiker, presidenter och statsministrar gått ut och fördömt protesterna i Washington DC. Demonstranterna har konsekvent kallats för terrorister eller våldsamma upploppsmakare och amerikanska vänsterpolitiker har också uttryckt krav på att demonstranterna borde skjutas.

Sent på natten återupptogs kongressens process med att erkänna Joe Biden som presidentvalets vinnare, något som också skedde efter att det konstaterats att han har stöd av minst 270 elektorsröster. Republikanska kongressledamöter från Arizona och Pennsylvania protesterade formellt mot beslutet att utse Biden till valets segrare men deras protester röstades ner i båda kammare efter timmar av debatt.

Donald Trump har offentligt gått ut och sagt att det kommer att ske en ”ordnad övergång av makten” men menar fortfarande att han motsätter sig valresultatet och att presidentvalet är illegitimt på grund av omfattande valfusk och ogiltiga röster som registrerats.

Även om jag fullt ut motsätter mig resultatet av det här valet kommer det ske en ordnad övergång den 20 januari“, skriver presidenten i ett uttalande.

Noterbart är också att flera demokratiska politiker i det amerikanska justitieutskottet kräver att Mike Pence åberopar det 25:e författningstillägget och avsätter Donald Trump omedelbart.

För vår demokratins skull uppmanar vi er eftertryckligen att åberopa det 25:e författningstillägget och börja processen med att avlägsna president Trump från makten. President har visat gång på gång att han inte är villig att skydda vår demokrati och utföra ämbetet uppgifter”, skriver man bland annat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!