Qanon-shamanen släpps i förtid

Protesterna vid Kapitolium

publicerad 3 april 2023
- av Markus Andersson
Jacob Chansley gjordes till Kapitoliumprotesternas främsta symbol.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Jacob Chansley dömdes till 41 månaders fängelse för sin inblandning i den så kallade stormningen av Kapitolium 2021. Nyligen släppta övervakningsfilmer visar dock hur ”Qanon-shamanen” lugnt och fridfullt eskorteras runt i byggnaden av polis – nu har han också blivit släppt i förtid från fängelset.

Chansley dömdes till nästan fyra års fängelse och blev med sin excentriska stil och karaktäristiska utstyrsel den främsta symbolen för protesterna i medströmsmedier såväl i Sverige som USA. Han kom att pekas ut som terrorist och även ledargestalt för en rörelse som av Demokrater, massmedia och även vissa republikaner beskrivits ha målet att störta demokratin.

Som Nya Dagbladet rapporterat om visar dock övervakningsfilmer inifrån Kapitolium hur ”shamanen” i lugn och ro guidades runt i byggnaden av poliser, att Chansley inte visade några våldsamma tendenser – och att polisen heller inte verkade göra några som helst ansträngningar för att gripa eller stoppa honom.

– Banden visar att polisen vid Kapitolium aldrig stoppade Jacob Chansley. De hjälpte honom. De agerade som hans guider, konstaterar bland annat den politiske kommentatorn Tucker Carlson.

 

Nu står det också klart att Jacob Chansley friges 14 månader tidigare än planerat och att han blir en fri man redan den 25 maj.

– Efter att ha avtjänat 11 månader i isoleringscell innan han dömdes, och endast 16 månader av sitt straff därefter, är det lämpligt att denne vänlige och intelligente unge man tillåts gå vidare med nästa steg i vad som utan tvekan kommer att bli ett laglydigt och berikande liv, kommenterar Chansleys advokat Albert Walkins.

Advokaten hävdar vidare att det inte heller finns någonting som tyder på att övervakningsfilmernas spelat någon roll för den tidigarelagda frigivningen. Istället menar han att Qanon-shamanen friges i förtid på grund av sitt goda uppförande i fängelset – samt att han genomgått vissa specifika fängelseprogram under tiden som frihetsberövad.

Juridikprofessorn Erica Zunkel är inne på samma spår och säger till Time att beslutet att frige Chansley i förtid med all sannolikhet bygger på det federala fängelsesystemets rutiner, snarare än att det framkommit nya bevis.

– Det skulle vara helt olämpligt om Tucker Carlson-videon spelade en roll för hans tidiga frigivning. De har inte befogenhet att ta hänsyn till saker som händer efter att någon dömts, utom under mycket begränsade omständigheter, hävdar hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!