På grund av ökad otrygghet kommer vi få se allt fler övervakningskameror i samhället
Foto: canstockphoto

Polisen satsar på ökad kameraövervakning

Publicerad 14 februari 2017, uppdaterad kl. 12:00

Polisen storsatsar på kameraövervakning och tar stora kliv framåt de närmsta åren med ett gemensamt och enhetligt övervakningssystem.

Det nationella kameraövervakningssystemet som nu tas fram kan hantera i princip alla videokällor, oavsett om det är fast monterad kamera i gatumiljö, en temporärt monterad kamera vid särskild händelse, fordons- eller kroppsmonterad eller kamera monterad på drönare och polisens helikoptrar. Systemet integreras med olika videoanalysprogram, till exempel igenkänning av ansikten och skottlossning samt avläsning av registreringsskyltar och automatiskt beräkning av antalet personer i en folkmassa.

Annons:


– Allmän kameraövervakning gör att polisen får en tydligare bild av händelsen och även i vissa fall direkta spaningsuppgifter som kan leda till att gärningsmännen kan lagföras, säger Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens allmänna kameraövervakning.

Erfarenheterna från de städer som drabbats av terrorattacker visar att kameraövervakningen har varit av avgörande för att kunna spåra och oskadliggöra gärningsmännen och förhindra fler attacker.

– Det var efter Säpos höjning av hotnivån i november 2016, de uppmärksammade sexuella övergreppen vid festivaler, de många bilbränderna, det stora antalet mord och mordförsök i storstadsområden, attackerna mot blåljuspersonal – som gjorde det uppenbart att detta var ett område som behövde utvecklas, säger Joakim Söderström.

Målet med projektet är ett gemensamt och enhetligt kameraövervakningssystem. Lokalpolisen ska få tillgång till trygghetskameror. Man börjar med prioriterade områden under våren och festivalerna under sommaren. Och sedan förberedelserna för valåret 2018. Systemet kommer att kunna manövreras från ledningscentralerna men så småningom också från mobila enheter.

 

Källa: polisen.se

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • Bertil Andersson

    Säg mig. Alla dessa hightech kameror. Men vem sitter och tittar på dessa? Sitter en ensam konstapel och tittar på 150 monitorer? Vad jag har läst och funderat på är hur sker kontroll o uppföljning av all denna bevakning?
    Det är en kontrollfreaks våta dröm att det finns kameror överallt.
    Som vanligt, inskränk alla människors rätt till integritet för att ordningsmakten inte har resurser och juridisk möjlighet att ta hand om busarna. Bra jobbat Morgan.

    • Se science fiction dystopin Colony på Dreamfilm innan dom kriminaliserar gratis streaming-tjänster. För ett par avsnitt sedan slutade med en överblick på en stor sal där det satt hundratals människor framför varsin dataskärm. Var och en bevakade ett hushåll/familj. Dom hade alltså kameror inomhus. Det är väl den framtid vi har att se fram emot.

  • Trots Brexit och Trump 2016 så verkar det som om vi inte ens har satt hilleben på NWO. Det bara rullar på. 🙁

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend