Norge vill kartlägga medborgares inköp

Övervakningssamhället

publicerad 13 juni 2022
- av Sofie Persson

I Norge vill den statistiska byrån nu börja samla in kvitton på norrmännens alla inköp och har redan begärt ut sådana från flera håll. Detta får dock frän kritik från flera håll och bland andra NorgesGruppen, som har över 2000 butiker i landet, meddelar att man avser att överklaga begäran.

SSB i Norge vill nu börja samla in data på exakt var norrmännen lägger sina pengar. Statistisk sentralbyrå (SSB) har instruerat dagligvarukedjorna NorgesGruppen, Coop, Bunnpris och Rema 1000 att dela all sin kvittodata med statistikbyrån, rapporterar statskanalen NRK. Vidare har man också kontaktat företaget Nets, som hanterar åtta av tio betalningar i butik, och anfört att även de ska dela detaljerad information om alla transaktioner.

SSB anser att de behöver tillgång till all data för att kunna skapa detaljerad statistik på hushållsnivå.

När inköpen kopplas till person/hushåll kommer det att vara möjligt i konsumtionsstatistiken och koststatistiken att analysera socioekonomiska och regionala skillnader i konsumtion, och koppla det till variabler som inkomst, utbildning och bostadsort”, står det att läsa i SBB:s kostnads-nyttobedömning.

När NRK har talat med parter inom finansvärlden och detaljhandeln menar flera att SBB:s begäran väcker frågor. Bland annat menar Mona Naomi Lintvedt vid UiO:s centrum för rättsinformatik, att det inte är rimligt att begära hela befolkningens betalningstransaktioner och ifrågasätter även hur länge uppgifterna kommer att förvaras.

Vad händer med rådatan då? frågar sig Lindvedt. Förvaras de så att SSB har ett rikt arkiv som visar våra dagliga inköpsvanor ifrån det att de börjar samla in tills någon gång i framtiden, alltså på obestämd tid?

Det handlar i praktiken om att samla in 2,4 miljoner kvitton dagligen och 1,6 miljarder transaktioner årligen. Uppgifterna kommer “i princip” inte att raderas, enligt SBB.

NorgesGruppen, som har över 2000 butiker i landet, kommer att överklaga statistikbyråns begäran och kommer att be det norska Datatilsynet, som bland annat övervakar personupplysningslagen, om vägledning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!