”IT-jättarna var medvetna om NSA-övervakningen”

publicerad 21 mars 2014

Att den amerikanska övervakningsmyndigheten NSA hade i stort sett fri tillgång till databaserna hos stora dataföretag gjordes inte i smyg. Det menar NSA:s chefsjurist Rajesh De.

Enligt Rajesh De var de nio dataföretagen (Google, Facebook, Apple, Microsoft, Twitter, Yahoo, AOL, Paltalk, Skype och Youtube) fullt medvetna om att NSA hämtade massvis med uppgifter från deras databaser, skriver brittiska The Guardian.

NSA har i flera år använt sig av ett program kallat “Prism”, men det var i juni förra året som allmänheten blev varse om att NSA:s massiva datainsamling då visselblåsaren Edward Snowden läckte hemligstämplade NSA-dokument. Idag är Prism den största bidragsgivaren till president Barack Obamas dagliga genomgångar av topphemligt underrättelsematerial.

De nio dataföretagen vars databaser NSA hade direkttillgång till sade sig inte vara skyldiga till att ge NSA:s agenter fritt spelrum i deras databaser, där information om miljarder människor finns lagrat.

“Apple, Facebook, Google och flera andra av de utpekade IT-företagen förnekar dock påståendena om att man skulle låta agenter få tillgång till sina kunders uppgifter och om det skulle ske så sker det utan deras vetskap”, skrev Nya Dagbladet i juni när nyheten om NSA-övervakningen bröt ut.

Men NSA:s chefsjurist menade i onsdags när han frågades ut av den amerikanska regeringens övervakningsnämnd att alla nio dataföretag var medvetna om NSA:s intrång i deras databaser, skriver The Guardian.

 

 

Läs även:
NSA samlar in 200 miljoner sms-meddelanden dagligen
NSA samlar in fem miljarder mobiluppgifter per dag
NSA kapar datorer genom radiovågor
XKeyscore ger NSA tillgång till nästan allt
Edward Snowden träder fram som NSA-läckan

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!