USA:s säkerhetstjänst spionerar på medborgarna

Den amerikanska säkerhetsmyndigheten National Security Agency, NSA, har fått tillstånd att gå in i databaserna hos nio ledande internetföretag och samla information om privatpersoner, avslöjar Washington Post.

publicerad 7 juni 2013
National Security Agency's högkvarter i Fort Meade, Maryland.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Informationen som NSA kan få ut från personers konton är deras bilder, meddelandehistorik, e-postkonton med mera. Det rör sig om nio av de största aktörerna i Silicon Valley som är inblandade: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, AOL, Skype, Youtube och Apple.

Washington Post har fått tag på ett 41 sidor långt powerpoint-dokument som visar hur NSA har tillgång till internetföretagens databaser och dess kunders uppgifter. I dokumentet står det hur myndighetspersonal ska undervisas i hur man ska använda sig utav programmet Prism, som ger dem åtkomst till databaserna hos internetföretagen.

Dagen innan Washington Post avslöjade hur myndigheterna använder programmet Prism för att spionera på privatpersoner så rapporterade den brittiska tidningen The Guardian att miljontals människor i USA får sina telefonsamtal övervakade.

Programmet Prism startades 2007. Sedan dess har det vuxit och vuxit. Idag är det den största bidragsgivaren till president Barack Obamas dagliga genomgångar av topphemligt underrättelsematerial.

De kan bokstavligt talat se dina tankar forma sig samtidigt som du trycker ner dem på ditt tangentbord, säger en källa som Washington Post talat med.

Kentuckys senator, republikanen Rand Paul, säger i en intervju med Yahoo News att han blev “bestört” när han fick reda på Prism och hur NSA samlar information om privatpersoner.

 Det här är ett stort intrång i vårat privatliv. NSA:s verksamhet överträder Bill of Rights (rättighetsförklaringen), säger Paul och insisterade att de inblandade tjänstemännen var i behov av stödundervisning om konstitutionella skydd.

Apple, Facebook, Google och flera andra av de utpekade IT-företagen förnekar dock påståendena om att man skulle låta agenter få tillgång till sina kunders uppgifter och om det skulle ske så sker det utan deras vetskap.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!