Frankrikes finansminister: ”Vi skulle leva väldigt gott utan Facebook”

publicerad 10 februari 2022
- av Sofie Persson
Frankrikes finansminster Bruno Le Maire och Mark Zuckerberg.

Techjätten Meta hotar att dra tillbaka sina sajter som Instagram och Facebook om inte EU och USA kan komma överens om ett nytt ramverk för transatlantiska utbyten av personuppgifter. EU:s finansministrar svarar med att techjättens skrämseltaktik inte har någon effekt på EU och att man kan klara sig fint utan Facebook.

Jag kan bekräfta att livet är väldigt bra utan Facebook, säger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

Det var under 2020 som EU rev upp ramverket Privacy Shield, som innebar en reglering av transatlantiskt utbyte av personuppgifter för kommersiella ändamål mellan USA och EU, då man ansåg att det stred mot övriga europeiska integritetslagar.

Sedan dess har EU och USA arbetat för att ta fram ett nytt ramverk för delning av personuppgifter, och fram tills att ett nytt avtal bildats är det exempelvis inte tillåtet för USA att lagra personuppgifter om EU-medborgare.

Eftersom Meta (Facebook) håller till i USA anser techjätten detta som problematiskt. I sin fjärde kvartalsrapport sätter man därför press på EU att författa ett avtal snarast, annars kan man riskera att förlora tjänster som Instagram och Facebook inom EU:s gränser. Meta antyder att deras ”mest betydande produkter” inte blir möjliga att erbjuda om de inte tillåts lagra data på amerikanska servrar, skriver Sweclockers.

Nu betonar dock både Frankrikes finansminister Bruno Le Maire och Tysklands ekonomiminister Robert Habeck, som hade i uppdrag att kommentera Metas kvartalsrapport, att EU klarar sig fint utan Metas tjänster.

Jag kan bekräfta att livet är väldigt bra utan Facebook och att vi skulle leva väldigt gott utan Facebook. Digitala jättar måste förstå att den europeiska kontinenten kommer att stå emot och bekräfta sin suveränitet, säger Le Maire enligt Bloomberg.

Habeck instämmer med Le Maire och menar att man inte kommer att låta sig ”skrämmas” eftersom EU redan är en ”stor ekonomisk makt”.

Meta backar dock efter EU:s svar på kvartalsrapporten och menar att det inte var meningen att det skulle uppfattas som ett hot. Det finns inga planer på att dra sig undan från EU, hävdar techjätten.

Vi har absolut ingen önskan och inga planer på att dra oss ur Europa, men den enkla verkligheten är att Meta, och många andra företag, organisationer och tjänster, förlitar sig på dataöverföringar mellan EU och USA för att kunna driva globala tjänster”, menar en talesman för Meta.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.