EU:s kritiserade kontrollsystem snart i bruk

Övervakningssamhället

publicerad 19 oktober 2022
- av Sofie Persson
Kritiker varnar för att EU tar en totalitär väg.

EU:s nya övervakningssystem för gränskontroll ska bland annat ta fingeravtryck och foto på alla medborgare som inte tillhör unionen. Experten Silkie Carlo menar att systemet är ”lömskt” och att det visar att EU är på väg mot ett lika totalitärt samhälle som Kina har idag.

EU-kommissionen är på ingång att starta upp sitt nya biometriska kontrollsystem vid gränserna. Systemet kallas för Entry/Exit System (EES) och är tänkt att användas på personer som reser in i EU från icke medlemsländer.

För att kunna kontrollera människor som reser över gränserna kommer det automatiska systemet att registrera namn, resedokument, ta bild och fingeravtryck på alla medborgare som inte tillhör EU i ”full respekt för grundläggande rättigheter och dataskydd”. Systemet har varit på gång under några år och även Sverige kommer att använda sig av detta, något Nya Dagbladet rapporterade om.

Enligt EU-kommission ska ESS kunna förebygga gränsöverskridande brottslighet och även terrorism. Det ska även kunna hjälpa till mot lagstridig invandring och även skydda EU:s medborgare.

Systemet förväntas även drabba medborgare som reser från Storbritannien in i EU.

EES-systemet har dock fått kritik för att inte gå i linje med rätten till integritet, något som Silkie Carlo, expert inom mänskliga rättigheter och statlig övervakning, skriver i en artikel i brittiska Telegraph. Carlo kallar EES för ett ”lömskt och groteskt” system som ”ramar in oss mot en dyster framtid som speglar den typ av teknototalitarianism som förebildats av Kina”.

Europeiska värderingar faller mellan stolarna i den tekniska revolutionen – vår omhuldade frihet, oskuldspresumtionen och rätten till privatliv”, konstaterar hon.

Carlo pekar också på att systemet kommer att innebära en längre restid för de drabbade, vilket kommer att ha ”katastrofala konsekvenser för turism och transport”.

EES-systemet förväntas tas i bruk under slutet av maj 2023.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!