Regeringen vill skapa digitala personakter över icke EU-medborgare

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 17 december 2021
- av Isac Boman
Migrationsminister Anders Ygeman (S).

Under torsdagen beslutade regeringen att även Sverige ska införa EU:s nya system där en digital personakt ska upprättas för varje utomeuropeisk medborgare som reser in i ett EU-land. Alla besökare kommer också att bli fotograferade och få lämna sina fingeravtryck.

Systemet, som bland annat fått hård kritik för att vara integritetskränkande och utgöra ett led i ett allt mer repressivt kontrollsamhälle, försvaras av migrationsminister Anders Ygeman (S) som ”ett effektivt verktyg för att säkra gränserna och motverka brottslighet”.

– Genom att du enkelt kan kontrollera att en person är den han eller hon utger sig för att vara och om den personen har rätt att vistas i landet, hävdar han.

Det nya systemet är tänkt att införas till hösten 2022 och ska då ersätta systemet med manuell stämpling av fysiska pass vid resor till och från länder utanför EU. Flygplatserna Arlanda och Landvetter samt frihamnen i Stockholm är tre viktiga platser där det nya systemet kommer att användas.

TT skriver vidare att ”den exakta tekniska utformningen” inte är färdigställd men att systemet i korthet går ut på att en elektronisk personakt skapas för varje utomeuropeisk medborgare som besöker EU där fingeravtryck och ansiktsbild ingår och sedan registreras varje in- och utresa i denna.

– Med det nya systemet kommer man att automatiskt kunna räkna ut hur länge någon befunnit sig i landet och även ta fram listor på hur många som befunnit sig här för länge, säger Ygeman.

Exakt vilken information som framöver faktiskt kommer att lagras i de digitala personakterna och vilka aktörer som kommer att kunna ta del av denna information är något oklart. Det är också oklart om planen är att skapa elektroniska personakter även för EU-medborgare i framtiden.

Kritiker menar att EU allt tydligare går i en riktning som påminner om den i kommunistdiktaturen Kina där stora mängder elektronisk data om människors förehavanden ska lagras och sparas i syfte att enklare kontrollera dem.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!