Brasilien förbjuder Telegram

Nätcensuren

publicerad 23 mars 2022
- av Isac Boman

Brasilianska myndigheter förbjuder Telegram i landet och beordrar internetleverantörer samt digitala butiker att bryta all form av samarbete med den populära meddelandetjänsten.

Anledningen man anger är att stoppa spridning av så kallade falska nyheter som man befarar kan påverka det kommande presidentvalet i höst. Brasiliens president Jair Bolsonaro kallar själv beslutet för ”oacceptabelt”. 

I fredags klubbade Brasiliens högsta domstol igenom ett förbud i landet mot meddelandetjänsten Telegram, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Anledning till förbudet är vad Brasilianska myndigheter beskriver som en ökad kampanj av “falska nyheter, desinformation och hatretorik” som kan påverka presidentvalet senare i år. 

I slutet av förra veckan beordrade domaren Alexandre de Moraes internetleverantörer och digitala butiker att bryta all form av samarbete med Telegram. De företag som inte avslutar samarbetet inom fem dagar riskerar att dömas till böter motsvarande 200 000 kronor per dag. Tidigare har den federala polisen i Brasilien försökt komma i kontakt med Telegram för att be meddelandetjänsten om att själva ta bort viss information som de brasilianska myndigheterna anser vara falska nyheter.

Brasiliens president Jair Bolsonaro och ministern för justitie- och allmänsäkerhet Anderson Torres kritiserar beslutet om att förbjuda Telegram och kallar det ett ”oacceptabelt och monokratiskt beslut” som kommer att skada miljontals brasilianare.

Telegrams grundare och vd, Pavel Durov, har gått ut med att domen är resultat av felaktig kommunikation och att plattformen arbetar med att följa domstolens order.  

“Å vårt teams vägnar ber jag om ursäkt till den brasilianska högsta domstolen för vår försumlighet. Vi kunde definitivt ha gjort ett bättre jobb”, skriver Durov i ett publicerat uttalade på sin Telegram-kanal.

Durov har även bett domstolen att pausa förbudet för att ge Telegram en chans att åtgärda situationen genom att utse en representant i Brasilien som ska arbeta med att sätta upp ramverk för meddelandejätten i landet.

Telegram har liksom i många andra länder vuxit snabbt i popularitet i Brasilien de senaste åren i kölvattnet av att plattformar som Facebook och Twitter strypt yttrandefriheten på sina plattformar.

Myndigheterna i Brasilien har tidigare tillfälligt stängt ner Youtube (2006) och WhatsApp (2016).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!