Kritiserade 5G-utbyggnaden

5G-auktionen avgjord – nu börjar nätutbyggnaden

publicerad 22 januari 2021

Den svenska auktionen för frekvensutrymme för 5G-nätverk är färdig efter flera förseningar. Fyra stora operatörer har köpt på sig ett stort frekvensutrymme för 5G: Telia, Tre, Teracom och Net4Mobility.

Efter flera förseningar är den svenska auktionen för frekvensutrymme för 5G-nätverk nu klar, meddelar den ansvariga myndigheten Post- och telestyrelsen (PTS). Alla deltagare som beviljats tillstånd sedan tidigare kommer att få rikligt med spektrumutrymme i frekvensbanden 3,5 GHz och 2,3 GHz, där den förstnämnda representerar hög bandbredd med kortare täckningsgrad medan den sistnämnda ger bättre täckning till lägre bandbredd.

De fyra deltagarna i auktionen var Tre (Hi3G Access), Telia, Net4Mobility och statliga Teracom AB. Net4Mobility är ett bolag som ägs av Telenor och Tele2, där de båda operatörerna delar på infrastruktur för radio och nätverksteknik, men driver egna mobilnätverk över dessa. Teracom AB är ett statligt ägt bolag som driver marknätet för radio och TV i Sverige.
Tre kammar hem 100 MHz utrymme i frekvensspannet 3 400—3 500 MHz i frekvensbandet 3,5 GHz. Net4Mobility köper på sig 100 MHz något högre…[caption id="attachment_93368" align="alignnone" width="400"] Foto: Christoph Scholz/CC BY-SA 2.0[/caption]

Auktionen för 5G i 3,5 och 2,3 GHz ingick i frekvensband som gemensamt kallas Sub-6 GHz. Nät i de högre frekvensbanden som kallas millimetervågor (mmWave) beräknas komma igång först under år 2025.

Strålskyddsstiftelsen fortsätter att rikta stark kritik mot utbyggnaden av 5G-nätet på grund av de många rapporter om allvarliga negativa hälsoeffekter av den ökade elektrosmog som utbyggnaden av 5G innebär.

 


Liknande artiklar: