5G-auktionen avgjord – nu börjar nätutbyggnaden

Kritiserade 5G-utbyggnaden

publicerad 22 januari 2021
- av Sofie Persson

Den svenska auktionen för frekvensutrymme för 5G-nätverk är färdig efter flera förseningar. Fyra stora operatörer har köpt på sig ett stort frekvensutrymme för 5G: Telia, Tre, Teracom och Net4Mobility.

Efter flera förseningar är den svenska auktionen för frekvensutrymme för 5G-nätverk nu klar, meddelar den ansvariga myndigheten Post- och telestyrelsen (PTS). Alla deltagare som beviljats tillstånd sedan tidigare kommer att få rikligt med spektrumutrymme i frekvensbanden 3,5 GHz och 2,3 GHz, där den förstnämnda representerar hög bandbredd med kortare täckningsgrad medan den sistnämnda ger bättre täckning till lägre bandbredd.

De fyra deltagarna i auktionen var Tre (Hi3G Access), Telia, Net4Mobility och statliga Teracom AB. Net4Mobility är ett bolag som ägs av Telenor och Tele2, där de båda operatörerna delar på infrastruktur för radio och nätverksteknik, men driver egna mobilnätverk över dessa. Teracom AB är ett statligt ägt bolag som driver marknätet för radio och TV i Sverige.

Tre kammar hem 100 MHz utrymme i frekvensspannet 3 400—3 500 MHz i frekvensbandet 3,5 GHz. Net4Mobility köper på sig 100 MHz något högre upp i 3 620—3 720 MHz, vilket också ger en lite högre kostnad. Telia handlar istället i spannet 3 500—3 620 MHz, men köper där hela 120 MHz spektrumutrymme vilket också medför att de spenderat mest i auktionen. Teracom AB är den enda deltagaren som köper 80 MHz i det lägre frekvensbandet 2,3 GHz.

Björn Lindberg, nätchef hos Tele2, berättar för SweClockers att utrymme i de olika frekvensspannen inte har någon större skillnad i prestanda, täckning eller latens. Han noterar däremot att Tres köp i 3 400—3 500 MHz är problematiskt då frekvensbandets lägre del ligger nära andra användningsområden samt att bolaget därför med säkerhet endast kan nyttja 80 MHz runtom i landet. Han noterar vidare att Telias köp av 120 Hz är intressant då 5G-nät i frekvensbandet 3,5 GHz endast kan kommunicera i block om 100 MHz, och spekulerar samtidigt i att syftet kan ha varit att stänga ute Tre från ett komplett spektrumutrymme.

Den lägre delen av 3,5 GHz är problematisk på så sätt att det ligger så pass nära annan utrustning att det nedersta 20 MHz-blocket inte kan användas utan problem. I och med att Tre inte säkert kan använda mer än 80 MHz runtom i landet är det lägsta 20 MHz-blocket mer eller mindre oanvändbart, och det är också därför det utrymmet gick för minst pengar. Att Telia köper 120 MHz när de endast kan nyttja 100 MHz för 5G får en att tro att syftet var att hålla dessa 20 MHz borta från Tre, säger han till Sweclockers.

När 3G kom var Sverige ledande sett till hur stor del av befolkningen som täcktes och hur snabbt implementeringen gick. Däremot hamnade Sverige lite efter med 4G/LTE om man jämför med länder som till exempel USA. Detta hoppades svenska operatörer och myndigheter att ändra med 5G, men så blev det inte. Efter flertalet förseningar relaterade till de pågående säkerhetsfrågorna runt kinesiska teknikleverantörer är den svenska implementationen av 5G försenad jämfört med de ursprungliga planerna.

Enligt Lindberg är 5G-auktionens försening ovanligt lång, men operatörerna har som resultat av detta sedan länge varit redo att dra igång utbyggnaden så fort som möjligt. Han uppskattar att det kommer ta ungefär 3–4 år för att bygga ut Tele2:s 5G-nätverk till att täcka in 99 procent av befolkningen, men att kompatibla telefoner under tiden kommer kunna utnyttja ett vidareutvecklat 4G och 5G samtidigt.

På en följdfråga från Sweclockers om den begränsade täckningsgraden i de höga frekvensbanden svarar Lindberg att den bättre bandbredden och låga latensnivåerna från 5G även kommer till glesbygden i framtiden. Detta då radiotekniken 5G NR, som kommunicerar betydligt mer effektivt än motsvarigheten i 4G/LTE, kommer användas även i de låga frekvensbanden som täcker stora ytor men med låg bandbredd och hög latens. Genom 5G NR kommer kapaciteten i dessa nät höjas avsevärt jämfört med idag.

Foto: Christoph Scholz/CC BY-SA 2.0

Auktionen för 5G i 3,5 och 2,3 GHz ingick i frekvensband som gemensamt kallas Sub-6 GHz. Nät i de högre frekvensbanden som kallas millimetervågor (mmWave) beräknas komma igång först under år 2025.

Strålskyddsstiftelsen fortsätter att rikta stark kritik mot utbyggnaden av 5G-nätet på grund av de många rapporter om allvarliga negativa hälsoeffekter av den ökade elektrosmog som utbyggnaden av 5G innebär.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!