Zara-anställda klockas på toaletten

publicerad 15 april 2024
- av Sofie Persson
Zara-butik i Göteborg.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Anställa vid klädkedjan Zara vittnar om en extremt kontrollerande arbetsmiljö. Klockade toalettbesök, diskriminering och en robotartad tillvaro beskrivs som vardag för klädkedjans anställda i Sverige.

Är vi på toa länge så följer de efter oss och kollar, säger en anställd på Zara.

I en granskning av Schibstedtidningen Aftonbladets 200 sekunder har man intervjuat 39 anställda och före detta anställda om arbetsförhållandena vid Zara, som ingår i världens största klädkedja, spanska Inditex. Sju av dem är anställda i dag, tolv jobbade där senaste året och 20 slutade före 2023.

En återkommande kritik hos de som arbetat vid kedjan är de hårt hållna toalettrestriktionerna.

När jag var en minut för länge på toaletten sprang de till mig och sade ‘varför är du en minut sen’, säger en anställd.

Vidare ska man enligt uppgifter ha fört lista över toalettbesökare och man ska ha varit tvungen att anmäla toalettbesök i kassan där de klockades och tiden drogs av från rasten.

De klockar oss, är vi på toa länge så följer de efter och kollar. Sen står de utanför och säger ‘du har varit på toa ganska många gånger nu, vad är det som händer’, berättar en annan anställd.

Tillvaron beskrivs också som robotartad och att det är ett “jättetoxiskt” ställe att arbeta på.

Man ska vara som en nickedocka. Man får inte säga vad man tycker och tänker. Man är deras slav, förklarar en annan ex-medarbetare.

“Fler oskyldiga än skyldiga”

Vidare vittnar personal om hur man systematiskt trakasserar personer med utländsk bakgrund, där man under möten kallar dem för “de som snor och skapar kaos”. Anställda beordrades att ha ett klädlarm i fickan och om man såg en utländsk person, eller någon annan som uppfattades som misstänkt skulle man själv aktivera larmet för att kunna visitera personen.

Vi blev tillsagda att hålla koll på personer med invandrarbakgrund. Jag fick sluta för att jag vägrade ha larmet i fickan, säger en tidigare anställd.

– Man ska ha ett larm i fickan. Om man misstänker någon ska man vänta tills den personen kommer nära larmbågarna. Då ska man aktivera larmet. Det förekom dagligen. Men det var mer misstankar än stöldförsök. Fler oskyldiga än skyldiga, förklarar en före detta väktare som arbetat för Zara.

“Nolltolerans”

Zara hävdar dock att man inte sysslar med diskriminering, varken av kunder eller anställda.

Vi har implementerat en nolltoleranspolicy för alla typer av diskriminering eller kränkande särbehandling.

I Sverige finns 13 Zara-butiker och 445 anställda. Inditex ägs av den 88-årige spanjoren Amancio Ortega. Han räknas som världens tolfte rikaste person med sin förmögenhet på 1100 miljarder kronor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!