Vittnesmålen: Ovaccinerade nekas vård i Sverige

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 2 december 2021
- av Markus Andersson
Maria Salomonsson och Linda Falkenström.

Allt fler svenskar träder nu fram och vittnar om hur de diskriminerats eller helt nekats vård på grund av att de valt att inte låta sig injiceras med covidvaccin. I flera fall ska sjukvårdspersonal ha skällt ut ovaccinerade patienter och sagt att de inte längre är välkomna på sjukhusen och vårdcentralerna.

I ett avsnitt av podden Modiga Människor berättar Maria Salomonsson om sin vän, som har en 16-årig dotter som inte vaccinerat sig mot covid-19, och hur illa man blev bemötta när man besökte vårdcentralen.

Dottern var förkyld och mamman följde med henne till vårdcentralen ”Bra Liv” i Nässjö för att få henne testad enligt de rådande riktlinjerna. Väl på plats blev dock både mor och dotter utskällda och anklagade för att vara oansvariga. De fick också veta att de inte var välkomna till vårdcentralen om de skulle bli sjuka och att man som ovaccinerad inte har rätt till samma vård som övriga.

– Där händer det som man tror inte kan hända. Så dottern blir utskälld, mamman blir indragen och utskälld inför alla människorna att man är oansvarig, man ser till att pandemin fortsätter och det avslutades med att den här sköterskan säger att de inte är välkomna till vårdcentralen om de blir sjuka, för de (dottern och mamman) har inte rätt till det.

Maria Salomonsson menar att det inte finns någon som helst logik i vårdcentralens agerande och tycker att vårdens bemötande av de båda är helt förkastlig.

– Femtonåringen sitter där i skottlinjen med den här sjuksköterskan som tycker att hon är helt oansvarig. Att bli utskälld i en sådan situation borde ju vara förbjudet, det kan inte vara okej. Det är helt oacceptabelt.

Hon berättar vidare att dotterns mamma är en stark kvinna och att man kommer att driva detta vidare och uppmärksamma högre vårdinstanser på hur ovaccinerade blir bemötta inom vården idag.

I sammanhanget kan man notera att det hela inte utspelade sig hos en privat vårdgivare utan på en vårdcentral som tillhör regionen.

Maria Salomonssons vän och hennes dotter är inte de enda ovaccinerade som nekats vård i Sverige nyligen. I ett Youtube-klipp går även Linda Falkenström ut och berättar hur hon blev behandlad på Helsingborgs lasarett för att hon inte hade låtit sig injiceras med de experimentella vaccinen.

– Jag skulle till kvinnokliniken Gyn, kommer in där och träffar läkaren och sjuksköterskan som bär mask. Hon frågar ganska omgående om jag är vaccinerad.

När Linda svarar att hon inte är eller har för avsikt att vaccinera sig så får hon veta att hon måste ha mask på sig eller ta ett PCR-test. När hon förklarar att hon inte vill göra detta så får hon veta att hon inte heller är välkommen på kliniken.

– Då får du ingen vård här. Då är dörren där gå nu, sa hon ganska bestämt, berättar Linda som pressades av vårdpersonalen att till slut sätta på sig masken eftersom hon annars inte skulle få vård.

Masken gjorde dock att Linda fick andningsproblem och den åkte ner några gånger och vid minst fyra tillfällen krävde sjuksköterskan att hon omedelbart skulle sätta på skyddet ”korrekt”.

– Jag får inte ta av mig masken innan jag lämnar rummet. Det får jag göra utanför och då kommer alla tårar. Det känns som en våldtäkt det här, jag finner inga ord, säger hon i filmen.

Linda berättar också att hon tillsammans med en annan läkare ska gå vidare med saken och anmäla kliniken för det oacceptabla bemötande som hon menar att hon utsatts för.

– Det här är absolut inte okej … att inte få vård om jag inte bär masken för att jag är ovaccinerad. Det här kommer säkert bli värre och värre, det här är bara början, tror hon.

I ett annat vittnesmål berättar en person hur hennes vän som är gravid och som ska föda i januari blev utskälld av sin barnmorska för att hon inte ville låta sig vaccineras. Att hon hade naturlig immunitet ville barnmorskan inte lyssna på utan anklagade istället den gravida kvinnan för att vara egoistisk och för att utsätta andra för fara.

Den gravida kvinnan blev gråtfärdig eftersom både hon och hennes make redan haft viruset och menar att hon är skeptisk till att vaccinera sig eftersom hon inte vet vilka effekter detta kan få på fostret. Ändå försökte barnmorskan pressa henne att ta vaccinet.

Jag bad henne göra en anmälan till IVO/Patientnämnden och kontakta verksamhetschefen”, kommenterar vittnet.

Flera liknande berättelser har också fått spridning på sociala medier där svenskar berättar om hur de blivit diskriminerade och dåligt bemötta i vården på grund av sin vaccinationsstatus. Många berättar om hur de antingen blivit nekade vård eller tvingats till att ta opålitliga PCR-tester eller att bära mask för att de av olika skäl valt att inte vaccinera sig.

En person skriver i en vaccinrelaterad grupp på Facebook hur denna nekats urologisk vård för att vederbörande har svår astma och därför inte vill bära ansiktsmask som försämrar andningen. När patienten ifrågasätter agerandet och ber om verksamhetschefens namn så kommer vakter och avvisar personen från vårdinrättningen.

Andra patienter vittnar om att de på olika sätt behandlats illa inom vården och vittnar om hur sjukvårdspersonal sagt åt besökare att ”hålla avstånd” till varandra eftersom det finns ovaccinerade i lokalen samt att enbart ovaccinerade patienter tvingas bära munskydd – något som innebär att de trots påstådd sekretess pekas ut och stigmatiseras.



Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.