25 procent av alla yrkesarbetande i Sverige upplever direkta hälsobesvär av sina arbeten, visar en ny kartläggning från Arbetsmiljöverket. Av dessa uppger en tredjedel att man varit frånvarande på grund av besvären.
1,3 miljoner svenskar uppger att de under 2022 fick besvär med sin hälsa på grund av arbetet. De vanligaste hälsobesvären som orsakats av arbetet var trötthet, ont i kroppen, värk i nacke, axel, arm, sömnstörning, huvudvärk, samt oro eller ångest.
Personer mellan 50 och 64 år upplevde i högre grad problem med nacke, axlar och armar jämfört med yngre. Däremot upplevde personer i åldrarna 16-29 år i högre grad problematik med ångest och oro än äldre. Symptom på depression eller utmattningssyndrom var dock något vanligare bland dem i åldersgruppen 30-49 år.
Vidare upplever en av tre att man får stöd från sin chef när det gäller hälsobesvär på arbetet.
– Arbetsorsakade besvär är varningssignaler som arbetsgivare behöver fånga upp och åtgärda i tid, innan de leder till långa sjukskrivningar eller att personal slutar, säger Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.
Arbetsbelastning och krävande kunder
De flesta hälsobesvär som orsakas av arbetet beror inte på olyckor, utan huvudsakligen på för hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställningar och krävande kunder, patienter, anhöriga eller motsvarande.
28 procent kvinnor uppger sig ha besvär med hälsan som kan kopplas till arbetet, samtidigt som siffran ligger på 18 procent hos män.
Yrkesmässigt anger en hög grad grundskollärare, förskollärare, undersköterskor samt sjuksköterskor att de får hälsobesvär av arbetet. takmontörer, golvläggare och VVS-montörer rapporterar också höga nivåer av arbetsrelaterade hälsobesvär.
Undersökningen genomförs av Arbetsmiljöverket vartannat år och bygger på intervjuer med 13 000 yrkesverksamma.