Uppgifter: Sveriges Nord Stream-utredning läggs ner

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 6 februari 2024
- av Redaktionen
Teorierna kring vem som faktiskt sprängde gasledningarna är många.

Flera tyska medier rapporterar idag att den svenska utredningen om sabotaget mot Nord Stream kommer att läggas ner av åklagaren – detta eftersom man inte kunnat identifiera några misstänkta gärningsmän

Det var i september 2022 som gasledningarna sprängdes under mystiska omständigheter. Förklaringsmodellerna har varit många och såväl Ryssland som Ukraina har i medier pekats ut som potentiellt skyldiga till attentatet.

Den prisbelönte journalisten Seymour Hersh publicerade i början av förra året också ett längre reportage där USA med hjälp av Norge pekas ut som ansvariga för sprängdåden och där Nato-övningen Baltops ska ha använts som en täckmantel för norska och amerikanska dykarteam att anlägga bomberna utanför Bornholm.

Hershs reportage bemöttes dock i stort med tysthet och nu verkar det som att åtminstone den svenska utredningen läggs ner utan att någon gärningsman identifieras.

Den svenske förundersåkningsledaren Mats Ljungqvist sa nyligen att ett svenskt beslut om åtal skulle komma ”inom de närmsta dagarna”, rapporterar Expressen och Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att ett ”preliminärt beslut” ska släppas under morgondagen.

Tysklands utredning fortsätter

Tyska medier som Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR och Zeit, rapporterar dock att det redan är klart att utredningen läggs ner – men att de tyska och danska utredningarna kommer att fortsätta.

Sverige har under utredningen bland annat plockat upp och analyserat delar av det sprängda röret – och det är sannolikt att detta bevis nu istället infogas i den tyska utredningen

De svenska myndigheterna kan nu överföra bevis och utställningar till sina tyska kollegor. Sverige skulle då överge sitt anspråk på åtal och stödja det tyska förfarandet.” skriver Süddeutsche Zeitung.

Ryssland har vid flera tillfällen begärt att få ta del av den svenska utredningen och de fynd som gjorts – en begäran som avfärdats från svenskt håll.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!