Två häktade för stämpling till terroristbrott

publicerad 6 april 2021

Två personer sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott. Säkerhetspolisen är dock förtegen och vill inte lämna någon information om de misstänkta eller vad de hade planerat.

Under långfredagen greps två personer i Stockholmsregionen som tidigare varit anhållna i sin frånvaro. Personerna begärdes häktade på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott vid Stockholms tingsrätt under måndagen, skriver Säpo i ett pressmeddelande.

– I nuläget är det väldigt lite information och det brukar det vara i den här typen av ärenden för att inte riskera att försvåra eller förstöra den fortsatta utredningen, säger Karl Melin, presschef vid Säkerhetspolisen till statskanalen SVT.
Han berättar vidare att man efter en lång tids förarbete genomfört en insats under fredagen i Stockholmsregionen och att själva insatsen då de misstänkta greps ”gick lugnt till väga”.

– Brottsrubriceringen är på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott. För säkerhetspolisens del så är insatsen resultatet av en längre tids arbete, konstaterar Melin och upprepar att han inte vill gå in ”närmare kring brottsrubricering” eller vad terroristmisstankarna består i.

Enligt chefsåklagaren ska brottsligheten ha begåtts mellan 2 januari och den 2 april då de två personerna greps. Säkerhetspolisen bedriver förundersökningen som leds av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Stämpling innebär att en person tillsammans med någon annan antingen själva beslutat sig för att begå brott, försöker få någon annan att utföra brott eller själva går med på att begå brott för någon annans räkning.

De båda misstänkta förnekar brott. Enligt ett dagboksblad från Attunda tingsrätt så handlar det om en man och en kvinna i 30-årsåldern med Mellanöstern-klingande namn som häktats.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!