Trots riskerna – nu lanseras 5G i Stockholm

Kritiserade 5G-utbyggnaden

publicerad 27 maj 2020
- av Isac Boman
5G-antenn.

Under söndagen aktiverades Tele2s 5G-nät i centrala Stockholm. Övriga operatörer kan snart komma att följa efter och inom en månad kommer 5G-nätet att finnas också i Göteborg och i Malmöområdet. Samtidigt varnar forskare för att strålningen medför mycket allvarliga hälsorisker.

När Telia meddelade att de sätter igång sitt 5G-nät innan midsommar så såg Tele2 sin chans att stjäla fokuset och startade därför upp sitt nät redan under söndagen för att bli först i Sverige med tekniken.

– Från och med söndag kommer kunder med 5G-redo telefoner att kunna surfa med över 1 gigabits hastighet innanför tullarna i Stockholm. Från den 24 juni kommer vi att erbjuda samma sak i Göteborg och Malmö, säger Björn Lindberg, nätchef på Tele 2, till Dagens Nyheter.

Även operatören Tre kommer att lansera 5G under nästa månad. De som vill nyttja tekniken kommer i många fall dock att behöva köpa nya mobiltelefoner eftersom de flesta av dagens mobiler inte klarar av att hantera tekniken.

5G-tekniken har lyfts fram i media som en positiv teknikutveckling och stort fokus har lagts vid att prestandan blir bättre och stabilare, att hastigheterna blir högre, en bild som även telekombolagen har varit noga med att förmedla.

Forskare och andra kritiker uttrycker dock stark oro för hur den markant förstärkta strålningen ska komma att påverka människor och djur och hur stora riskerna egentligen är. Operatörernas bild är att det inte finns några risker alls att tala om, men den bilden delas inte av alla forskare. Flera länder har tidigare hejdat utbyggnaden av 5G-nätet i väntan på att tekniken hälsomässiga konsekvenser kan testas, men i Sverige väljer man alltså att börja implementera tekniken redan nu.

Strålskyddsstiftelsen skriver att lobbyister från Telekombolagen fått EU-ledare att gå med på att höja gränsvärdena 5,5 gånger jämfört med vad som gällde vid utbyggnaden av 4G-näten och drygt 20 gånger jämfört med 3G-näten. Exakt hur de allt högre satta gränsvärdena påverkar levande organismer är oklart, men man konstaterar samtidigt att det finns växande bevis på skadliga effekter för både människor och djur. Barn tros också påverkas mer än vuxna av strålningen, något som lyfts fram av Lennart Hardell, professor i onkologi i Örebro, som även påvisat att strålningen kan ge en ökad risk för cancer.

Det finns också andra risker med utbyggnaden av nätet, bland annat att tekniken ska underlätta för spionage och spä på internationella konflikter. Detta inte minst sedan Huawei – nära kopplat till den kinesiska staten – arbetar frenetiskt för att bli en av de främsta leverantörerna för utrustningen. Kritiker oroar sig för att 5G-tekniken kan användas för massövervakning i den kinesiska regimens regi. Ingenting av detta verkar telekombolagen dock ta särskilt stor notis om, utan väljer istället att lyfta fram ett narrativ där 5G-nätet är något odelat positivt och efterlängtat.

Näten har aldrig varit viktigare i våra liv och i samhället. Med 5G-satsningen lägger vi grunden för den fortsatta digitala utveckling med fokus på innovation, hållbarhet och säkerhet. Vi är mycket stolta över att göra denna lansering i partnerskap med Ericsson. Nu öppnar vi dörren till helt nya användarupplevelser och vi kan accelerera innovationen inom områden som underhållning, vård, industrin och transport, vilket både stärker Sveriges konkurrenskraft och bidrar till en tryggad välfärd”, skriver Telias VD och koncernchef Allison Kirkby i ett pressmeddelande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!