MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 10 maj 2025

lördag 10 maj 2025

Tips för hösten och vintern – som alla har råd med

publicerad 2 oktober 2022
– av Sofie Persson
Den unika, transportabla bastun Solar Egg i Kiruna 2017.

I de tuffa ekonomiska tider vi genomlever blir plånboken kanske tom för många redan efter elräkningen eller bara en tur till affären.

Kanske känner man att man inte riktigt har råd att göra något roligt i höst och vinter, men det finns mycket att göra även under vinterhalvåret som inte kostar allt för mycket pengar.

När mörkret kommer till Sverige är det vanligt att känna sig lite nere och att modet sjunker. Bättre blir det inte med de ständigt ökade elpriserna och att maten snabbt blir dyrare. Många familjer har kanske har fått ställa in semestrar eller bara en sådan sak som att kunna ha fredagsmys med barnen. Därför har vi spanat lite extra efter tips att göra både för barn och vuxna under de mörka månaderna som är snälla mot plånboken.

Träffa nya människor

I många städer kan man hitta olika gratis-evenemang för barn. Exempelvis anordnar Kulturhuset i Bollnäs tillsammans med Bollnäs filmklubb familjelördag i november med gratis film för barn. I Hässleholm vill Göingebygdens Biologiska Förening satsa mer på familjeaktiviteter för att man vill engagera fler i föreningen. Därför anordnar man olika aktiviteter i naturen vid några tillfällen som passar både stora och små, där man säkerligen kan stöta på nya bekantskaper.

Har du hund och vill lära känna nya vänner anordnar exempelvis Norrtäljes lokala kennelklubb hundpromenader med teman i Rimbo och Norrtälje under hösten. Extra tips för hundägare är att många hundklubbar erbjuder gratis prova på-aktiviteter för dig och din hund som exempelvis nosework eller agility, där kan man både lära sig något nytt men också lära känna andra hundägare.

De lokala biblioteken har ofta också mer än bara böcker, ofta anordnar de olika evenemang som exempelvis författarbesök, barnaktiviteter, poesikvällar och mycket annat. Även läxhjälp kan erbjudas på vissa bibliotek för barnen.

I många större städer, men även små, anordnar man ibland så kallade öppna scener för den som har en talang att visa upp. Det kan vara att spela musik, läsa en dikt eller kanske köra lite stand up. Där kan man kanske hitta fler bekantskaper med liknande intressen, om inte annat brukar det vara en trevlig upplevelse. I Piteå har man exempelvis en öppen scen på Kaleido den 26 oktober.

Ett annat tips är att kika in på studiefrämjandet och kika vad det finns för olika aktiviteter i staden man bor i.

Många hundar uppskattar agility. Foto: Linnea Björk Timm/CC BY-NC-SA 2.0

Kreativitet

Istället för att bygga en snögubbe, varför inte pröva något helt nytt? Skapa skulpturer, byggnader, snödjur eller vad man än känner för. Ett tips är att skapa en konstutställning med era kreationer i trädgården, eller i den lokala parken. För snäppet färggladare: Blanda vatten tillsammans med hushållsfärg och låt barnen måla kreationerna eller bara i snön.

Pyssla med barnen med vad som finns hemma. Börja spara på tomma toarullar, äggkartonger eller trasiga kläder att ta tygbitar från. En gammal stålgalge kan exempelvis göras om till en bas för en krans. Gamla böcker kan bli ett roligt pyssel som kanske passar bättre för de vuxna eller äldre barn. Ett tips är att kolla på loppisar då många ofta antingen säljer böcker väldigt billigt eller ibland skänker bort. Ofta kan man även hitta annat bra och billigt (ibland gratis) pysselmaterial. Ofta är det enbart fantasin som sätter gränserna när det kommer till pyssel.

Ett gammalt hederligt knep är trolldeg, som ofta uppskattas av barnen. Finns det utrymme i plånboken att köpa lite fågelfrön och kokosfett finns det flera sätt att låta barnen skapa egna fågelmatare att hänga upp till vinterhungriga småfåglar.

Träna

När det blir mörkare och kallare ute kanske många föredrar att hålla sig inne och det kan bli en hel del stillasittande framför teven. Ett tips är att testa stadens gym, ofta får man testa en gång gratis och finns det några gym har man träning en stund framöver varje vecka… På vissa orter kan det också finnas prova på gratis, eller billigt, inom olika sporter som exempelvis yoga, klättring eller tennis. Stockholms barnidrottsförening erbjuder exempelvis gratis prova på för barn i exempelvis parkour och bamsegympa. Ett tips om man använder Facebook är att söka på ”prova på” under evenemang. Kanske hittar man på vägen ett nytt intresse.

Ett tips på svettig träning är (om det faller sig) är att plumsa i hög snö. Om inte annat blir en dag i pulkabacken ett rejält pass om man springer upp för backen (eller efter barnen) i några timmar.

Ett annat tips är att ta med högtalaren ut och kör dansstopp med barnen, något som fungerar lika bra på höst eller vinterkvällar som på sommaren.

Gå ut

Även om man är frusen av sig så slår det sällan fel att faktiskt lämna hemmet och ta sig ut i naturen en stund. Det gör gott för både kropp och själ. Ett tips är ta med barnen ut i skogen när snön fallit och titta efter spår från djur. Försök identifiera djuret och lär er om det, hur det lever och äter. Ofta behöver man inte gå långt i skogen för att stöta på djurspår. Ta samtidigt med matsäck eller bestäm er för att stanna och grilla någonstans. Vi har exempelvis tidigare tipsat om hur man bäst gör upp eld i naturen. Är man less på korvgrillning (vem som nu blir det) kan man testa att grilla pinnbröd, som är både enkelt och billigt att göra.

Håll koll på när det ska vara norrsken och försök hinna på ljusfenomenet när det kommer. Det ses bäst utanför staden och längre norrut i landet.

I flera städer samlas ofta änder och andra sjöfåglar, ett resultat av att det fötts upp för många i jaktsyfte som sedan inte blivit skjutna och som inte lärt sig om flyttning, vilken kan vara roligt för barnen att titta på. Det går bra att mata fåglarna, men man ska helst inte mata med bröd, menar Stockholm Vildfågel. Välj istället havre- och kornkross, sallad, fågelfrön (ej oskalade fågelfrön då skalet kan skada fågeln) eller vindruvor.

Vill man ut och vandra men känner sig osäker eller vill ha sällskap finns det på flera håll i landet gratis guidade turer i skog och mark. Exempelvis har man i Kristianstads kommun guidade vandringar kring Kjugekull varje tisdag. I Örebro län har man varje månad något som kallas Månadens reservat där man besöker olika naturreservat tillsammans med guider.

Foto: Sofie Persson/Nya Dagbladet

Skrämseltaktik

När mörkret faller över Sverige kan det vara extra mysigt att bli lite rädd, i gott sällskap. Varför inte skippa den traditionella skräckfilmen och berätta spökhistorier för varandra i mörkret? Har man ingen bra historia finns det mängder med skräckpoddar man kan sätta igång. Extra mysigt kanske det är att gå ut i skogen om kvällen och tända en brasa, att bara sitta där i mörkret och lyssna på ljuden omkring kan ge rysningar längs ryggraden.

I Gamla stan i Stockholm har det sedan lång tid funnits spökvandringar, men något relativt nytt är att man kan ladda ner en app som ger en autoguide till en historisk spökvandring anpassad för barn. Guiden är gratis att använda.

Inne i värmen

I Sverige har vi många allmänna bastur som ofta inte kostar många kronor att besöka, men däremot finns också tillgång till gratis bastubad på flera håll i landet. Besöker man Göteborg kan man gå till den allmänna bastun, även kallad Svettekörka, i Jubileumsparken. Den har under året varit under reparation, men ska öppna igen i höst.

På uppdrag av Riksbyggen skapade konstnärerna Bigert & Bergström den nu världsberömda bastun Solar Egg 2017.  Bastun är portabel och förutom på flera platser i Sverige har den även besökt Köpenhamn och Paris. Bastun har tidigare varit gratis att boka för ett besök, men än är det oklart vart den kommer hålla hus i år. Håll koll på Riksbyggens hemsida för information.

Den 29 oktober anordnas Trollcon i Trollhättan som bjuder på ”en rad nördiga och spelrelaterade aktiviteter” som exempelvis cosplay-tävling, utställningar och föreläsningar.

Var publik! Kanske framför allt i Stockholm spelas många program in och flera kräver publik. Ofta är det gratis och först till kvarn som gäller. Gillar man dans ska man dock ta sig till Uppsala där Danskarusellen går av stapeln och behöver publik den 25 november.

Gå på en föreläsning. Flera universitet som exempelvis Uppsala erbjuder öppna föreläsningar för allmänheten. Det går även att kika efter digitala föreläsningar. På tal om universitet, passa på att sök en högskolekurs antingen via sen ansökan eller inför vårterminen. Flera går att läsa på distans.

Hör gärna av dig om du har tips som du tror andra läsare vore intresserad av.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

”Klimatsmart” skollunch kan ge järnbrist

publicerad Igår 10:06
– av Redaktionen

När skolor implementerar ”klimatsmarta” skolluncher, genom att byta ut kött mot växtbaserad kost, minskar mängden järn kroppen tar upp. Särskilt är tonårsflickor drabbade, visar en avhandling från Göteborgs universitet.

I avhandlingen har man samlat in data genom en enkät som skickats till kommunernas måltidsverksamheter, där 167 av Sveriges 290 kommuner svarat. Vidare analyserades 76 skolmenyer under fyra veckor.

Resultatet visar att inte någon av de analyserade menyerna gav tillräckligt med absorberbart järn för flickor, som generellt har ett högre behov. Ofta ersätts nötkött med växtbaserade proteinkällor som soja för att göra dem mer ”klimatvänliga”, men även om soja innehåller mycket järn kan kroppen inte ta upp allt.

– Sojabaserade rätter innehåller mycket järn, men kroppen kan bara ta upp omkring tre procent av det. För flickor, som har höga järnbehov, är det här särskilt problematiskt, säger Mari Wollmar som har skrivit avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Jämförelsevis kunde kroppen ta upp cirka 14 procent av järnet från rätter baserade på nötkött, som man dock menar har den högsta klimatpåverkan.

Vidare visar forskningen att kvinnor ofta äter mindre mängd kött men mer av mat som sägs ha mindre klimatpåverkan. Därmed blir de samtidigt mer sårbara för näringsbrister.

Wollmar har tagit fram ett ”hybridrecept” som kombinerar växtbaserade ingredienser med en liten mängd kött och C-vitaminrika livsmedel som ökar järnupptaget.

– De här recepten minskade klimatpåverkan med 38 procent och samtidigt var näringsinnehållet tillräckligt och smaken uppskattad av en testpanel, säger Wollmar.

En nyligen publicerad studie från Lunds universitet visar att mer än var tredje svensk kvinnlig gymnasieelev har järnbrist. Risken var särskilt stor bland veganer och vegetarianer.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Plundring vid Anundshög – kulturarv skändat i nattmörkret

publicerad 8 maj 2025
– av Redaktionen
Anundshög brukar beskrivas som ett av Sveriges allra viktigaste fornminnesområden.

I veckan utsattes det viktiga fornlämningsområdet Anundshög för omfattande plundring – av allt att döma med hjälp av metalldetektor.

– Först blir man arg och sedan blir man ganska tom. Det är svårt att hitta ord faktiskt, säger den uppgivna arkeologen Sara Wisén Saveca.

Någon eller några har i skydd av mörkret grävt över 50 gropar av varierande storlek i marken vid det vikingatida fornminnesområdet utanför Västerås.

Händelsen har vållat bestörtning både bland experter och allmänhet, och även om arkeologer bedömer att historiska föremål som legat i jorden nu är borta är det oklart vilka skatter plundrarna faktiskt fått med sig.

– Några har troligtvis gått med metalldetektor och satt ner spaden i marken där man har fått indikationer. De har tagit bort det som vi skulle vilja gräva ut arkeologiskt för att få kunskap om vikingatiden, säger Nina Eklöf, chef för Västerås museer.

”Legat här i tusentals år”

Hon håller tummarna för att tjuvarna hade otur och bara hittade moderna, borttappade föremål, exempelvis järnspikar och hästskor – men påpekar att det lika gärna kan vara artefakter från bronsåldern eller andra historiska epoker som nu gått förlorade för vetenskapen.

– Eftersom den här platsen fortfarande är en av de platser i Sverige som rymmer mycket kunskap, kan de också ha tagit med sig viktig information för att förstå den här vikingatida platsen.

– Det går inte att förklara känslan av hur någonting så snabbt förstör någonting som har legat här i tusentals år, fortsätter hon.

”Vandalisering av vårt gemensamma kulturarv”

En polisanmälan om fornminnesbrott har upprättats, och polisen uppger att man besökt boende i närheten i förhoppningen att någon ska ha observerat tjuvarna.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) är en av många som uppmärksammat illdådet och meddelar att det inträffade gör henne ”heligt förbannad”.

Det här är inte bara stöld – det här är en rent oanständig vandalisering av vårt gemensamma kulturarv”, konstaterar hon på sociala medier.

En historiskt viktig plats

Anundshög är Sveriges största gravhög och ligger i Badelunda, cirka fem kilometer öster om Västerås i Västmanland. Gravhögen mäter omkring nio meter i höjd och har en diameter på 64 till 68 meter. Den uppfördes under yngre järnåldern, någon gång mellan år 500 och 1050 e.Kr., och tros ha varit en central plats för maktutövning och evenemang under denna period. Under medeltiden användes området också som tingsplats.

Området kring Anundshög är rikt på fornlämningar, däribland flera skeppssättningar, mindre gravhögar, stensättningar, en labyrint samt en uppseendeväckande runsten – Vs 13 – som är över tre meter hög. Runinskriften lyder: "Folkvid reste alla dessa stenar efter sin son Heden, Anunds broder. Vred högg runorna."

Enligt traditionen gick den medeltida Eriksgatan, den historiska färdväg som nyvalda kungar färdades längs för att erkännas av landskapen, förbi Anundshög, vilket markerats av resta stenar längs vägen. I dag är Anundshög ett välbesökt kulturarv med guidade turer, informationsskyltar och återkommande evenemang som exempelvis Arkeologidagen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Frias från grovt jaktbrott – kan ändå förlora sina vapen

publicerad 8 maj 2025
– av Redaktionen
Eftersom mannen frias - men hovrätten bedömer att ett (preskiberat) jaktbrott ägt rum, riskerar Larsson ändå att bli av med sin vapenlicens.

Peter Larsson, från samebyn Maskaure frias från misstankarna om grovt jaktbrott. Trots detta kan han förlora sin vapenlicens.

– Jag känner mig oerhört besviken, säger han.

Hovrätten för Övre Norrland konstaterar i domen att Peter Larsson inte använde snöskoter på ett otillåtet sätt under en skyddsjakt, och att de två björnarna heller inte utsattes för något onödigt lidande. Därmed frias han helt från det grova jaktbrott han tidigare åtalats för, rapporterar Jakt & Jägare.

Samtidigt noterar hovrätten brister i kommunikationen med länsstyrelsen, samt att Larsson angett felaktiga koordinater för platsen där björnen sköts. Det bedöms som ett jaktbrott av normalgraden – men eftersom det är preskriberat kan han inte dömas för det.

Konsekvenserna blir likväl stora. Eftersom preskriptionsreglerna ser annorlunda ut för juridiska personer döms Maskaure sameby att betala en företagsbot på 30 000 kronor.

– Det känns så fel med företagsboten, men det är samtidigt skönt att rättsprocessen är över, kommenterar Larsson.

– Det är hemskt att vara en hederlig person och bli anklagad för brott.

Vapenfrågan kan tas upp igen

Frågan är nu hur Polismyndigheten ser på Larssons vapeninnehav, i och med att hovrätten trots frikännandet slår fast att ett (preskriberat) jaktbrott ägt rum.

– Det är definitivt inte till personens fördel. Om jag var beslutsfattare skulle jag titta närmare på det här ärendet, säger Nils-Olov Gärdin, gruppchef vid en av polisens vapenenheter.

Han betonar dock att fler omständigheter måste vägas in – bland annat hur lång tid som gått, vilket kan tala till Larssons fördel.

Efter tingsrättens friande dom i december 2023 begärde Peter Larsson tillbaka sina beslagtagna jaktvapen. Polisen sade först nej med hänvisning till att åklagaren överklagat domen. Kammarrätten gick dock på Larssons linje och vapnen återlämnades.

Kritiserar hovrättens bedömning

Advokat Sven Severin, som företrätt Peter Larsson genom rättsprocessen, är också kritisk till hovrättens resonemang:

– Domstolen har inte tagit hänsyn till den verklighet som råder vid skyddsjakt i väglöst land, säger han.

Han menar att bristerna hovrätten pekar på – som den felaktiga angivelsen av skottplatsen – borde betraktas som bagateller.

Severin är särskilt kritisk till att hovrätten fastslår att ett brott begåtts, utan att det nämns i domslutet. Det gör att det inte går att överklaga den formuleringen.

– Det påminner om da Costa-fallet, där två läkare friades för mord men där domstolen ändå slog fast att de styckat kroppen – ett brott som då var preskriberat.

Sven Severin menar att rättsprocessen, som pågått i sex år, borde avslutas nu – även i vapenfrågan.

– Att polisen efter alla dessa år skulle agera på nytt finner jag uteslutet.

Maskaurefallet i korthet

I maj 2019 beviljades Maskaure sameby skyddsjakt på björn i Arjeplog. Två björnar fälldes under jakten, men kort därefter inleddes en brottsutredning om grovt jaktbrott, vilket ledde till att jägarnas vapen omhändertogs. Två år senare, i maj 2021, åtalades fyra medlemmar i samebyn. Enligt åklagaren hade jakten genomförts i strid med de riktlinjer som Länsstyrelsen satt upp.

När rättegången inleddes i oktober 2022 avbröts den dock tidigt efter att advokater framfört invändningar och Luleå tingsrätt bedömt att det förelåg rättegångshinder. Först i november 2023 kunde en ny rättegång hållas.

En månad senare, i december 2023, friades samtliga fyra personer av tingsrätten. Trots det valde åklagaren att överklaga domen mot samebyns ordförande, Peter Larsson, medan de övriga tre fick tillbaka sina vapen.

I november 2024 fick även Larsson sina vapen åter. I april 2025 kom hovrättens dom, där Larsson frikändes. Däremot dömdes samebyn att betala en företagsbot på 30 000 kronor.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

USA kräver att Stockholms stad upphör med vänsterliberal aktivism

Donald Trumps USA

publicerad 7 maj 2025
– av Redaktionen
Fortsatt fokus på "mångfaldsarbete" prioriteras mycket högt av Stockholms stads makthavare - och man tänker inte hörsamma amerikanernas krav.

USA:s ambassad kräver att Stockholms stadsbyggnadskontor undertecknar ett kontrakt där man förbinder sig att genast sluta ägna sig åt vänsterliberal aktivism i form av DEI-satsningar på ”mångfald, inkludering och jämställdhet”.

– Det är helt bisarrt, menar stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S).

I statsradion SR bedyrar han att ”värderingar som mångfald och jämställdhet är väldigt viktigt för Stockholms stad” och att man inte har några planer på att avvika från denna linje.

Ambassaden konstaterar att det under Trumps administration har införts en ny policy som innebär att alla aktörer som amerikanska myndigheter köper varor eller tjänster av måste skriva under kontraktet ifråga, och att Stockholms stadsbyggnadskontor har tio dagar på sig.

– Det tänker vi absolut inte göra, det är tvärtemot allt vi står för. De borde dra tillbaka de här konstigheterna, fortsätter en märkbart upprörd Valeskog i Bonniertidningen Dagens Nyheter.

Han hävdar att det är ambassaden som står i beroendeställning till Stockholms stad – inte tvärtom, och att amerikanerna själva kommer att drabbas hårdast om kontraktet sägs upp.

”Deras huvudvärk”

– Om USA säger upp bekantskapen med stadsbyggnadskontoret får ambassaden svårt att få bygglov om de till exempel vill bygga om. Det är deras huvudvärk, inte vår.

Det är inte bara Stockholms stad som fått dessa kontrakt och medföljande krav skickade till sig utan policyn har införts på global skala – och de aktörer som inte skriver under riskerar att gå miste om sina kontrakt.

Samtidigt har det också rått viss förvirring kring vad amerikanerna egentligen är ute efter.

Så sent som för en dryg månad sedan uppgav den amerikanska ambassaden i Sverige nämligen att kraven endast gällde företag som ”kontrolleras av en amerikansk arbetsgivare och anställer amerikanska medborgare”.

Vad är DEI?

DEI står för "Diversity, Equity, and Inclusion", eller på svenska mångfald, jämställdhet och inkludering. Det är ett samlingsbegrepp för olika initiativ och satsningar som syftar till att kvotera in eller på andra sätt gynna olika minoriteter inom exempelvis arbetsliv och utbildningar.

Kritiker menar dock att DEI baseras på vänsterideologisk världsbild snarare än på beprövad metodik. Det finns också farhågor om att fokus på sexuell läggning, kön, etnicitet eller religion snarare än kompetens riskerar att underminera meritokratin - och att DEI-initiativen används för att diskriminera vita människor.

Flera studier pekar också på att DEI-utbildningar har närmast obefintlig eller rent kontraproduktiv effekt. I takt med att dessa program blivit alltmer utbredda har även motreaktionerna vuxit, särskilt i USA där vissa universitet nu har börjat avveckla dem.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.