En hälsoenkät i Västra Götaland för tioåringar inkluderar fem alternativ vid fråga om barnets kön, något som väcker kritik hos föräldrar som menar att det kan skapa förvirring hos barnen.
Västra Götaland har genomfört en hälsoenkät för elever i fjärde klass där man under rubriken ”Kroppsuppfattning och känslor” fick svara på vad för kön man anser sig själv vara. Alla elever kunde välja mellan ”flicka, ”pojke”, ”annat”, ”vet ej” eller ”vill inte svara”, rapporterar Världen Idag.
”Detta är att könsförvirra barnen. Jag var en ’pojkflicka’ som liten, tänk om jag fått den frågan …”, skriver en moder på sociala medier som riktat stark kritik mot enkäten.
Ett inlägg på Facebook gällande saken har fått stor spridning och hundratals kommentarer samt delningar.
”Det handlar om propaganda, indoktrinering som riktas till osäkra ungdomar sökande sin identitet”, skriver en annan person i kommentarerna.
Enkäten följs sedan upp av en skolsköterska som tillsammans med barnet går igenom svaren och för in dem i barnets journal. När Världen Idag kontaktat Skolverket och Socialstyrelsen får man till svar att det finns generella riktlinjer som ska följas gällande elevhälsan.
Charlotta Sundin Andersson, som arbetar på Elevhälsodata Väst, menar att informationen om att dessa typer av frågor ställs till barnen har gått ut till vårdnadshavare, men att det handlar om att ”inkludera” barn med ”eventuell könsambivalens”.
– Vi har heller inte fått några indikatorer på att barn och unga som känner sig trygga i sin könstillhörighet skulle ta skada av alternativet ”annat” medan det för icke binära barn signalerar att de finns och att de kan tala om sitt mående i relation till eventuell könsambivalens med elevhälsan/vården, säger hon till Världen Idag.