Svenska nationalparker och naturreservat försummas

publicerad 19 augusti 2024
- av Isac Boman
Rapadalen i Sareks nationalpark och Trollkyrka i Tiveden.

Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen varnar för att allt mindre ekonomiska resurser läggs på skötseln av svenska naturreservat och nationalparker – och betonar att ”naturen är svenskarnas viktigaste arena för motion, rörelse och välbefinnande”.

Den statliga finansieringen av skötseln av naturreservat och nationalparker har minskat med 46 procent per område sedan 2017.. Konsekvenserna för vår mest värdefulla natur och friluftsinfrastruktur blir stora. Flera länsstyrelser tvingas till och med avveckla anläggningar”, skriver man i ett pressmeddelande.

Man pekar vidare på att Riksrevisionen i en rapport når slutsatsen att länsstyrelserna själva saknar resurser för att ”bibehålla naturvärdena och i stor utsträckning göra de skyddade områdena tillgängliga för besökare” och att många åtgärder som egentligen är nödvändiga skjuts på framtiden av ekonomiska skäl.

– Naturen är svenskarnas viktigaste arena för motion, rörelse och välbefinnande. Att länsstyrelser tvingas avveckla friluftsinfrastruktur när vi ligger i världstoppen vad gäller stillasittande, är felprioriterat. Regeringens ambition att stärka folkhälsan är viktig och för att lyckas behövs nu satsningar på naturvård och friluftsliv i höstbudgeten, menar Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.

Behövs mer pengar

Länsstyrelserna har skurit ner på städning av toaletter och sophantering och har i flera fall till och med fått stänga ner friluftsanordningar eftersom man saknar pengar att driva dessa vidare. Återkommande är också att man vill ha tydligare direktiv från regeringen om vilka åtgärder som ska bortprioriteras när pengarna inte längre räcker till att sköta alla områden.

– Vi får rapporter från hela landet att länsstyrelserna inte har råd att ta hand om naturreservat och nationalparker. Nu behöver vi se en höjning i höstbudgeten så att fler människor kan välkomnas ut i friluftslivet. Mer pengar behövs bland annat för vindskydd, vandringsleder, dass och grillplatser i svenska nationalparker och naturreservat, deklarerar Maria Ros-Hjelm, generalsekreterare, Svenska Turistföreningen.

De två organisationerna pekar på att friluftslivet är mycket viktigt för folkhälsan och att även hälsovinsterna för barn som vistas i naturen är ”välbelagda för såväl fysisk och psykisk hälsa och utveckling”.

Inflationssäkrade beräkningar av den statliga finansieringen av skyddade områden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!