Svenska barn oroar sig för krig

publicerad 11 januari 2024
- av Sofie Persson
Barn mår dåligt när vuxna pratar om krig.

Efter måndagens varning om krig från överbefälhavare Micael Bydén, har fler barn kontaktat Bris i rädsla för krig. Bris ser nu ett behov av information kring krig som är barnanpassad och riktas direkt till barn.

Bydén beskrev situationen i världen som “allvarlig” och menade att svenskarna bör vara “mentalt förberedda” på krig, i en intervju med TV4-nyheterna. Även civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) förmedlade ett liknande budskap och uppmanade till “total motståndskraft”.

Uttalandena fick stor spridning i bland annat sociala medier och har gjort att fler barn än vanligt ringt till Bris på grund av oro för krig. Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris, menar att många barn redan burit på en grundoro efter åtskilliga stora händelser de senaste åren.

För barn som har lätt att känna oro eller redan är oroliga för att det ska bli krig, blev det svårt när de möttes av inlägg i sociala medier och hörde vuxna på nyheterna prata om krig, säger han i ett pressmeddelande.

Viktigt med trygga vuxna

Ofta ställer barn frågor om exempelvis vad som kommer att hända om det skulle bli krig samt hur stor risken är. Bris ser därför att det finns ett stort behov av barnanpassad information kring krig.

När det gäller svåra frågor som krig är det extra viktigt att vuxna säkerställer att finnas där och ge information till barn, säger Jägerskog.

I november förra året släppte Bris sin årliga kommunundersökning där kommuner får utvärdera hur väl de lever upp till barns rättigheter enligt barnkonventionen. Där kunde man se att att endast 23 procent av Sveriges kommuner har arbetssätt och metoder att säkerställa barns rättigheter i verksamheter som krisberedskap och civilt försvar. När det gäller att göra barn delaktiga i krisberedskap och civilt försvar uppger endast 12 procent av kommunerna att de har strukturerat arbetssätt kring det.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!