Schibstedstidningen SvD:s USA-korrespondent Malin Ekman säger upp sig efter fem år. Skälet är att hon anser att tidningen tillsammans med andra svenska medier blivit allt för ensidiga i sin rapportering och att man fokuserar mindre på att texterna faktiskt är sanna, utan snarare på hur de riskerar att uppfattas.
Ekman menar i sitt avskedsbrev, som publicerats på plattformen Substack, att rapporteringen kring USA ”införlivas i ett färdigt narrativ om Donald Trump som demokratins fiende”, något som hon menar gör att uppgifter som vanligen ansetts relevanta för allmänheten nu inte rapporteras. Samtidigt lyfts ogrundade påståenden som ställer Republikanerna, och Trump, i dåliga dagar fram.
”Journalister har kommit att ställa sig på en sida i tron om att denna är ’den rätta’ och indirekt bekämpa den andra”, skriver hon.
Korrespondenten beskriver själv att hon började uppleva en skiftning omkring hösten 2023 då responsen till hennes texter blir annorlunda och hon ombeds att skriva genom sin ”redaktörs ögon”.
”Det viktiga är inte längre att texterna är sanna och sakliga utan hur de ’riskerar uppfattas’.”
Förlorade arbetsglädjen
Ekman skriver att det eskalerade till den grad att hon förlorade sin tidigare arbetsglädje, samt känner att hon sviker tidningens läsare, och att hennes texter blivit ”tråkiga referat utan insikt, motsatsen till vad som är korrespondentens uppdrag”.
Efter ett möte med ledningen för att diskutera den, som Ekman beskriver som en ohållbara, situationen, förklarar man att om någon skulle räkna hennes artiklar och se att hon skrivit fler som ställer sig kritiska mot Demokraterna, snarare än Republikanerna, skulle tidningen ha svårt att ”backa upp” henne publikt.
”Jag har landat i att min nuvarande roll inte möjliggör den sortens journalistik som jag tror på och som läsarna förtjänar”, avslutar hon.