Stockholmspolitiker firade ”Fria Ukrainas plats” utanför ryska ambassaden

Det nya kalla kriget

publicerad 31 maj 2022
- av Markus Andersson

Politiker från Stockholms etablissemangspartier samlades under måndagen för att fira namnbytet av Mariebergsparken vid Rysslands ambassad i Stockholm. En del av parken har nu bytt namn till ”Fria Ukrainas plats” – enligt politikerna själva för att man vill provocera Ryssland.

– Det har varit en del av syftet, att visa att vi inte accepterar det här agerandet från den ryska staten, svarar finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) på Dagens Nyheters fråga om hon hoppas att namnbytet ska uppfattas som en provokation mot Ryssland.

Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) skriver på Instagram att namnbytet är ”historiskt” och hoppas att även den intilliggande busshållplatsen ska byta namn. Dock hade han allra helst velat se att hela gatan fick ett namnbyte som associerades till Ukraina.

– Vi Liberaler hade gärna sett att också gatuadressen ändrade namn.

 

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Jan Jönsson (@janjoensson)

 

Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk menar att han är nöjd med den svenska signalpolitiken och tror att handlingar av den här typen visar att ”världen står enig i sitt stöd för Ukraina.”

Under det pågående kriget har makthavare i flera länder beslutat att byta namn på olika platser i anslutning till de ryska ambassaderna. Detta har skett i bland annat Norge, Kanada, Albanien, Polen, Lettland och på Island.

Borgarråden Karin Ernlund (C), Daniel Helldén (MP), Anna König Jerlmyr (M), Jan Jönsson (L) och Erik Slottner (KD) var de som höll i ”invigningsceremonin” i Stockholm.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.