Skattefinansierade föreningar skulle hjälpa unga – köpte solresor och märkeskläder för pengarna

publicerad 13 november 2024
- av Jan Sundstedt
Föreningarnas bidrag har bland annat gått till "inspirationsresor" för ledarna och deras familjer.

Föreningarna KFUM Infinite och Riksorganisationen Hikari har blivit hyllade av politiker och media och tagit emot miljoner i donationer och bidrag för att hjälpa barn och unga.

I verkligheten har dock mycket av pengarna gått till att berika föreningens ledare, som bland annat lagt dessa på Thailandsresor, restaurangbesök och märkeskläder.

Det är statstelevisionens Uppdrag granskning som undersökt vart de hyllade föreningarnas bidrag från fonder, stiftelser och svenska myndigheter egentligen går – och upptäckten blev nedslående.

Man såg bland annat att en stor del av pengarna lagts på utlandsresor, bland annat till Thailand, Malaysia och Turkiet – resor som ibland varit flera veckor långa och där ledarnas flickvänner, fruar och barn ofta fått följa med.

De ansvariga hävdar själva att det handlar om ”tränings- och inspirationsresor” och att familjemedlemmarna också följde med för att representera föreningarna.

– Man kan nog säga att föreningsvärlden är en skuggvärld i den meningen att det är ganska regellöst, säger Henric Fagher, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

”Kan inte uttala mig”

Dessutom har ledarna och deras barn köpt in en massa dyr hemelektronik och kläder för föreningarnas pengar – inköp som också har levererats hem till ledarna men som ändå påstås vara till föreningsarbetet. Skatteverket har dock underkänt utläggen och efterbeskattat de båda föreningarna.

– Det handlar om att berika de personer som styr verksamheten. Andra medlemmar i föreningen har inte de möjligheterna, varken följa med på resan, få en måltid eller kläder betalda, säger Magnus Budo Ericsson, granskningsledare på Skatteverket.

Laura Luna, kommunikationsansvarig på KFUM Sverige, säger till statskanalen att man inte vill kommentera hur KFUM Infinites använt sina bidrag.

– Jag kan inte uttala mig eftersom det finns en pågående process, men jag utgår ifrån att när den är klar så kommer den föreningen att följa det beslutet.

Hikari hävdar att de många inköpen gjorts till ett ”fritidsförråd” i KFUM-huset i Malmö, men när Uppdrag gransknings reportrar frågar är det ingen som känner till dess existens. Ett par veckor senare släpper ledaren själv till slut in reportrarna i ”förrådet” – men då är många av de inköpta sakerna spårlöst försvunna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!