SD vill öppna för militär i förorterna

publicerad 21 maj 2016
Kent Ekeroth t.v. Det svenska hemvärnet t.h.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth vill att svensk polis och militär ska få större befogenheter vid undantagstillstånd.

Nya Dagbladet har kunnat rapportera att under de senaste åren har situationen i storstädernas förorter eskalerat. Stenkastning mot polis, ambulans och brandkår är vanligt förekommande och polisen har inte kunnat ge några svar på hur man ska komma till rätta med problemet.

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth skriver i en debattartikel på Nyheter24 att det måste till ökade resurser och befogenheter för ordningsmakten, samt skärpta straff för attacker mot så kallad blåljuspersonal.

Polisen borde få befogenheter att använda “icke-dödligt våld” i form av vattenkanoner, gummikulor och tårgas. Dessutom vill Ekeroth att militären ska kunna kallas in vid ett eventuellt undantagstillstånd.

“Vid större ordningsstörningar ska undantagstillstånd i specifika områden kunna utlysas. Det innebär bland annat att polis och militär får utökade befogenheter. Utegångsförbud, större möjligheter att kontrollera folk på gator och torg, lättare att häkta och förvara och snabbare rättsliga processer, till exempel vid utvisning, är exempel på befogenheter ett undantagstillstånd ska kunna medföra”, skriver Kent Ekeroth i debattartikeln.

Avslutningsvis skriver Ekeroth om att svenska förorter håller på att tas över av det han menar är “kriminella gäng” och att polisledningen måste ta problemet på allvar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!