Poliser utsätts allt oftare för stenkastning i Rinkeby

publicerad 15 maj 2016
Rinkeby

Bara i år har 30 poliser utsätts för stenkastning i Stockholmsförorten Rinkeby. Poliserna vill nu att Arbetsmiljöverket agerar.

Polisen har tidigare slagit larm om att man håller på att tappa kontrollen över brottsligheten i förorterna. Stockholmsförorten Rinkeby är en av de 50-talet så kallade ”no go”-områdena i Sverige. Det är områden där polisen inte åker in utan kraftig förstärkning.

I Rinkeby är poliserna särskilt utsatta. Bara under 2016 har 30 poliser utsatts för stenkastning. Totalt har 20 fall anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver DN.

Området kring Rinkeby är så farligt att fackförbundet Transports skyddsombud har utfärdat skyddstopp på platsen då det innebär ”fara för liv och hälsa” att arbeta där.

Polisfacket är skarpt kritiska mot Arbetsmiljöverket. Enligt facket och poliserna själva har man inte fått någon respons från Arbetsmiljöverket.

– Krävs det att en polis får en sten i skallen och dör innan situationen tas på allvar, frågar sig Biljana Flyberg, polis i Rinkeby, till DN.

Arbetsmiljöverket menar är det för få faktiska personskador för att man ska kunna göra någonting. Samtidigt medger man att polisens arbetsmiljöproblem har ökat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!