SD-väljare mest vaccinskeptiska

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 29 januari 2021
- av Isac Boman

Sverigedemokraternas väljare är mest skeptiska till att ta de nya och kontroversiella mRNA-vaccinerna. SD-väljarna är också den grupp som är mest oroliga över att coronavaccinerna riskerar att ge allvarliga bieffekter och hälsoskador.

Det är Bonniertidningen Expressen som tillsammans med Sifo intervjuat 1000 personer för att försöka kartlägga svenskarnas attityder till coronavaccinerna och huruvida man tänker ta vaccinet eller inte – och det finns mycket stora skillnader mellan de olika partiernas sympatisörer.

Noterbart är att hela 98 procent av Centerpartiets sympatisörer säger att de kommer att vaccinera sig, medan endast två procent är tveksamma eller negativt inställda till att låta sig injiceras. Även för sympatisörer till de övriga riksdagspartierna förutom SD är förtroendet för vaccinet mycket högt – där mellan 87 och 93 procent av partisympatisörerna kommer att ta vaccinet.

Sverigedemokraternas väljare är dock betydligt mer kritiska, där fyra av tio väljare säger att de är tveksamma eller negativt inställda till att låta sig vaccineras mot coronaviruset.

– SD-väljare avviker, de är generellt skeptiska till myndigheter också i andra sammanhang, hävdar Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

En annan förklaring
är att SD-väljarnas mer skeptiska och kritiska hållning till massvaccinationerna kan vara att de mer än andra partisympatisörer tar del av alternativ media och dessas mer utförliga rapportering om vaccinens risker och skadeverkningar.

Sammanlagt är 83 procent av svenskarna i Expressens undersökning villiga att låta sig vaccineras – och allra mest positiva är de som är 65 år eller äldre. Bland denna grupp vill 92 procent vaccinera sig – jämfört med med 76 procent bland dem som är under 30.

SD-väljarna är också den grupp som är oroligast för att vaccinet med stor sannolikhet kan leda till allvarliga biverkningar och vaccinskador – 21 procent har uppgett att de ser en stor risk för detta.

– Det är ingen överraskning. SD-väljare skiljer ut sig generellt genom att ha lägre tilltro till myndigheterna, politiken och medierna. Delar av deras väljare litar inte på regering, riksdag, tidningar och public service, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö, förläggare på den liberala tankesmedjan Timbro.

En fjärdedel av alla tillfrågade tror också att coronarepressionen och nedstängningarna kommer att fortsätta efter 2022 och bland miljöpartister är den siffran hela 34 procent. Bara 22 procent av de svarande tror att restriktionerna kommer upphöra under 2021.

Noteras kan i sammanhanget att svenskar generellt har exceptionellt stor auktoritetstro jämfört med övriga européer, och att Sverige är ett av de europeiska länder där vaccinmotståndet än så länge är som allra svagast.

Trots att massvaccinationerna nyss har inletts har det redan inrapporterats en mängd dödsfall relaterade till vaccinet i Sverige.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.