SD går om M

publicerad 29 juli 2021
- av Sofie Persson
SD:s partiledare Jimmie Åkesson, Almedalsveckan 2015.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sverigedemokraterna fortsätter att ta sig uppåt och går i den senaste mätningen om Moderaterna som andra största parti. Den största vinnaren i mätningen är dock Vänsterpartiet och förloraren Socialdemokraterna.

I den senaste mätningen i Novus väljarbarometer går Sverigedemokraterna om Moderaterna som näst största parti.

Mätningen är gjord 19-26 juli och utgår från 2480 svenskar som deltagit. Sverigedemokraterna har gått upp 0,2 procent och partiet ligger nu på 21,6 procent i väljarbarometern. Moderaterna har tappat 0,8 procent och ligger nu på 21,0 procent.

Vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson (SD) säger att det är glädjande siffror.

Vi får ett gott gensvar på våra lösningar på dagens många samhällsproblem, säger han till skattefinansierande SVT.

Ett annat parti som ökat är Vänsterpartiet som gått från 11,2 till 13,3 procent. Det är den högsta siffran för Vänsterpartiet sedan Novus började sina mätningar 2006.

Partisekreterare Aron Etzler (V) säger till SVT att han tror att människor uppskattade att partiet stoppade hyreshöjningen för tre miljoner människor.

Jag uppfattar det som att det finns många tecken på att det går bra för Vänsterpartiet, säger Etzler och pekar även på att det kommit in flera nya medlemsansökningar.

Centerpartiet har ökat från 7,9 till 8,9 procent. Däremot går det sämre för resterande partier. Både Liberalerna och Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren med 2,2 respektive 3,8 procent. Den stora förloraren i mätningen är dock Socialdemokraterna som fortsätter att tappa väljarstöd, från 25,5 till 23,8 procent.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!