SD största parti igen i ny mätning

publicerad 24 januari 2017
SD tar åter igen hem högsta placeringen i norska Sentio

Sverigedemokraterna blir åter igen största parti i en opinionsundersökning. Med 22,3 procent tar de hem en knapp ledning mot Socialdemokraterna och med marginal mot Moderaterna som hamnar på 18,4 procent.

Det är det norska opinionsinstitutet Sentio, som varit det mesta träffsäkra med att förutspå valresultaten de senaste tre valen, som presenterar siffrorna.

Sverigedemokraternas chefsideolog och gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson ser positivt på resultatet.

– När det gäller våra siffror är det bara att konstatera att vi ligger i slagläge för att bli största parti. Det skulle vara politisk historia om det blev valresultat. Det speglar hur samhällsdebatten har förändrats, hur vi har förändrats och hur väljarnas prioriteringar har förändrats, säger han till Nyheter Idag.

Miljöpartiet får också ökade siffror i mätningen med 5,4 procent, en förändring som anses vara statistiskt säkerställd.

De fullständiga resultaten ser ut som följande: SD 22,3%, S 21,8%, M 18,4%, V 9,1%, C 8,9%, L 5,5%, MP 5,4%, KD 3,9%, FI 3,0% och övriga 1,7%.

Nyheter Idag/Sentios mätning utfördes med webbpanel mellan 12 och 18 januari. Totalt intervjuades 1.029 personer varav 759 uppgav partipreferens.

 

Källa: Nyheter Idag/Sentio
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.