Att politikerna planerar för massvaccinationer innebär inte att svenskarna ska kunna återgå till vardagen och leva som vanligt, menar Elisabeth Backteman, chef för regeringskansliets krisarbete. Istället uppmanar hon svenskarna att förbereda sig för att ”leva med viruset” under hela 2021 och att regeringens nedlåsning av samhället kommer att fortsätta.
I mainstreammedias aggressiva propagandakampanj har massvaccinationer under lång tid lyfts fram som någonting positivt och en ”räddning” på coronakrisen. Regeringskansliets samordnare Elisabeth Backteman lyfter nu istället ett finger och menar att svenskarna ingalunda ska förvänta sig att återgå till sitt vanliga liv “bara för att vi får ett vaccin”. Istället kungör hon att regeringen redan nu planerar för att regeringens repressiva politik mot befolkningen ska hållas fast under hela 2021 och fram till våren 2022 i olika former.
– Pandemin kommer inte att försvinna bara för att vi får ett vaccin. Vi tar höjd för att fortsätta jobba med olika typer av olika åtgärder, deklarerar Backteman som också är statssekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg (S).
Under en pressträff på torsdagen med statsministern Stefan Löfven (S) och socialministern Lena Hallengren (S) menade även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att det extrema och långvariga undantagstillståndet är något svenskarna måste vänja sig vid.
– Även om vi kommer igång med vaccinationen efter helgerna så innebär det inte att pandemin och smittspridningen försvinner i samhället. Vi har en lång, lång väg att gå, säger Carlson.
Backteman uppmanar svenskarna att ha ”en fysisk och mental beredskap” för att hantera coronaviruset på ”alla nivåer i samhället” under hela nästa år och hänvisar till uttalanden av Folkhälsomyndigheten och statsministern.
– Det är väldigt många politikområden som berörs utöver det mest uppenbara, hälso- och sjukvården. Det är utbildning, näringslivets perspektiv och finansdepartementet. Vi har också olika administrativa nivåer med ansvar för länsstyrelser och kommuner, förklarar hon.
Man tittar också på ”karantäninriktade åtgärder” som man vill kunna sätta in för att få stopp på smittspridningstoppar på lokal nivå. Dessutom förbereder man en ny så kallad pandemilag som ska vara på plats till sommaren och som ska ge regeringen rätt att stänga såväl restauranger som butiker.
I övrigt förväntar sig regeringen en djup lågkonjunktur under hela nästa år med massarbetslöshet och konkurser som följd. Denna förväntas inte ha återhämtat sig förrän 2024.