Hemlig dataavläsning infördes i Sverige 2020 och påstods då vara ett ”tillfälligt tvångsmedel” för att få bukt med organiserad brottslighet men sedan skulle avskaffas.
Nu visar det sig dock att regeringen inte alls har några intentioner att avskaffa övervakningslagen utan istället vill att den ska bli permanent – och utökas.
I korthet innebär hemlig dataavläsning att polis och andra brottsbekämpande myndigheter i hemlighet och med hjälp av olika tekniska lösningar planterar trojaner eller hackar sig in i datorer, mobiltelefoner eller användarkonton för att där kunna hämta in olika typer av information vid misstanke om allvarlig brottslighet.
– De brottsbekämpande myndigheterna behöver effektiva verktyg för att komma åt den allvarliga och organiserade brottsligheten. I många fall har hemlig dataavläsning varit ett helt avgörande verktyg för brottsbekämpningen. Vi ser därför till att brottsbekämpningen fortsatt har tillgång till det här viktiga verktyget, och gör dessutom vissa justeringar för att ytterligare öka verkningskraften, deklarerar justitieminister Gunnar Strömmer (M).
I en lagrådsremiss föreslår regeringen inte bara att lagen ska gälla utan tidsbegränsning, utan vill också att denna ska få användas i fler fall än tidigare, ”i syfte att utreda vem som skäligen kan misstänkas för ett brott”, och att uppgifter ska kunna hämtas in med hemlig dataavläsning även om det inte finns någon misstänkt person.
Den moderatledda regeringen vill även att ”överskottsinformation som har kommit fram vid hemlig dataavläsning får användas för andra ändamål” – men det framgår inte i detalj vilka ändamål detta skulle vara, eller hur det ska regleras.
”Oerhört allvarligt”
Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur polisen använt spionlagen fem gånger så ofta som man tidigare flaggat för – något Advokatsamfundet också riktat kritik mot.
– Det är deras uppgift att se till att det här sker på ett rättssäkert sätt och att medborgares rättigheter inte kränks. Om de inte har tillräckligt med resurser för att utföra den uppgiften är det oerhört allvarligt, och det är något som man måste åtgärda omedelbart, kommenterade deras ordförande Mia Edwall Insulander, generalsekreterare i en intervju med statliga SR.
Att spionlagen nu ska permanentas, utökas och kunna användas enklare än tidigare har också lett till att många känner en oro över utvecklingen, och en rädsla för att polisen i framtiden kan komma att hacka och avlyssna medborgarnas mobiler, även vid mer bagatellartad brottslighet, eller för att bekämpa obekväma dissidenter och regimkritiker.