MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 15 mars 2025

lördag 15 mars 2025

Reaktorstopp förlängs – risk för elransonering

Energikrisen

publicerad 13 september 2022
– av Redaktionen
Reparationerna av Ringhals tar mycket längre tid än beräknat.

Reaktorstoppet på Ringhals 4 förlängs till den 31 januari, eftersom reparationerna kommer att ta betydligt längre tid än tidigare beräknat.

– Det ökar risken för chockpriser och ransonering, konstaterar råvaruanalytikern Christian Kopfer.

I augusti skadades en viktig tryckbehållare under ett underhållsarbete och reparationen av denna bedömdes initialt ta tre månader – det var åtminstone vad som förmedlades till allmänheten.

Nu visar det sig dock att det kommer att ta betydligt längre tid än så att laga behållaren och när reaktorn inte producerar el riskerar konsekvenserna bli att elen blir ännu dyrare – eller att det införs elransonering för svenskarna.

– Det är maximal otur och väldigt dålig tajming, säger Christian Kopfer och tillägger att ransonering kan bli verklighet för att behålla spänningen i nätet och undvika ”black outs”.

– De producerar ungefär åtta terawattimmar per år, och det är ett område som har brist på el under vintern. I ett skräckscenario kan det kosta över tio kronor per kilowattimme, fortsätter han.

Kopfer konstaterar samtidigt att denna nivå på priser är helt ohållbara för hushållen och att människor heller inte har råd med dagens priser i längden.

– Även fem kronor per kilowattimme är helt ohållbart, det kan inte ligga på de nivåerna längre perioder, det klarar inte samhället av. Då får man gå in med det finanspolitiska stöd som diskuterats.

Råvaruanalytikern menar vidare att det ska bli intressant att se hur regeringen väljer att agera och konstaterar att elpriserna varit en akut fråga redan tidigare – och att detta nu blivit än mer akut att lösa.

Han pekar på hur Svenska kraftnät redan tidigare varnat för att det energibortfall som hittills varit känt skulle kunna driva upp priserna och i värsta fall även tvinga fram en nedsläckning av elnätet under vintern, vilket skulle göra situationen mycket värre.

Uppgifter: USA i hemliga samtal om att återstarta Nord Stream 2

Energikrisen

publicerad 4 mars 2025
– av Jan Sundstedt
Nord Stream 2 utsattes för ett attentat hösten 2022.

USA:s president Donald Trumps särskilda sändebud, Richard Grenell, har vid flera tillfällen rest till Schweiz för att förhandla om en möjlig återaktivering av gasledningen Nord Stream 2, rapporterar tyska Bild med hänvisning till källor med insyn i ärendet.

Nord Stream 2, avsedd att komplettera den redan operativa Nord Stream 1, färdigställdes 2021 men togs aldrig i bruk. I september 2022 utsattes rörledningarna för en serie undervattensexplosioner, vilket ledde till allvarliga läckor och påverkan på europeisk energiförsörjning.

Wall Street Journal antydde i augusti förra året att ett ukrainskt team låg bakom sabotaget. Den prisbelönte journalisten Seymour Hersh menar istället att sprängningen var en sabotageoperation ledd av framförallt USA och Norge.

En sträcka av rörledningen är fortfarande intakt och fylld med gas, men Tyskland har av politiska skäl avstått från att använda den.

Enligt rapporten skulle affären ge USA ekonomiska fördelar om gasflödet återupptas efter en potentiell vapenvila i Ukraina och en upphävning av sanktionerna.

Richard Grenell var tidigare ambassadör i Berlin under Trumps första mandatperiod, och är nu hans specifika sändebud för ”särskilda uppdrag”.

Enligt Bild genomförde Grenell flera inofficiella resor till Nord Streams operatör i schweiziska Zug för att förhandla fram en överenskommelse.

Amerikanska investerare

Under sin första mandatperiod var Trump kritisk till Nord Stream 2 och införde också sanktioner mot projektet. Sedan han tillträtt sin andra, nuvarande mandatperiod, har han dock drivit på för närmare relationer mellan USA och Ryssland samt antytt möjliga lättnader i handelsrestriktionerna.

Enligt uppgifterna skulle amerikanska investerare hindra Nord Stream 2:s konkurs genom att köpa en andel i företaget. Dessa skulle fungera som mellanhänder för leverans av rysk gas till Tyskland och Centraleuropa via rörledningen.

Dessutom skulle Washington få ett betydande inflytande över Tysklands energiförsörjning, menar Bild, som betonar att den amerikanska regeringen inte skulle vara direkt involverad, men att amerikanska finansiella aktörer planerade att delta i affären.

Den tyska regeringen har enligt Bild inte varit inblandad i de rapporterade samtalen, och källor i Berlin uppger att de varit omedvetna om Richard Grenells möten i Schweiz. Grenell har själv förnekat all inblandning.

Samtidigt uppgav Financial Times på söndagen att samtalen ska ha förmedlats av Matthias Warnig, tidigare verkställande direktör för den Schweiz-baserade Nord Stream 2-operatören.

Financial Times hävdade vidare att ett av de USA-ledda konsortierna redan har tagit fram en plan för en affär med Rysslands energijätte Gazprom. En affär man menar skulle kunna slutföras efter att sanktionerna mot Moskva lyfts.

Prisexplosion i Baltikum efter frikopplingen från ryska elnätet

Energikrisen

publicerad 14 februari 2025
– av Isac Boman

De baltiska länderna har nyligen kopplat bort sig från det ryska elnätet och anslutit sig till det europeiska systemet. Nu skenar elpriserna i länderna.

I helgen kopplade Estland, Lettland och Litauen bort sig från det ryska elnätet och anslöt till elnätet i Finland, Sverige och Polen. Kort därefter steg elpriserna kraftigt, rapporterar Euronews.

Förra veckan låg elpriset i Estland på 126 euro per MWh. Efter övergången har det stigit till 191 euro per MWh, den högsta noteringen hittills under 2025.

Estländska el- och gasnätsoperatören menar dock att prisökningen främst beror på väderförhållanden och marknadsläget.

Mindre vind den här veckan, högre elförbrukning på grund av kallare väder och en liten ökning av gaspriset”, skriver man.

Gaspriserna har nått rekordnivåer på den nederländska TTF-marknaden de senaste åren, men förväntas sjunka. Samtidigt har den litauisk-svenska undervattenskabeln Estlink 2 nyligen skadats av ett ankare, vilket har påverkat elpriserna negativt.

Ekonomiskribent om dysfunktionella elmarknaden: ”Ett misslyckat skämt”

Energikrisen

publicerad 12 december 2024
– av Markus Andersson
På grund av elpriserna har även en snabb dusch för många blivit en lyx de inte kan unna sig.

Under gårdagen var elpriserna i södra Sverige stundtals 18 000 procent högre än i mellersta delarna av landet – eftersom det råkade vara vindstilla i Tyskland.

Ekonomireportern Andreas Cervenka noterar att svenska elkunder har överdebiterats med mer än 300 miljarder kronor via sina elräkningar, och menar att den svenska elmarknaden ”börjar likna ett väldigt misslyckat skämt”.

Den som bor i Malmö eller ”Elområde 4” som tydligen är denna nations nya namn, får för en tiominuters dusch vid femsnåret i dag räkna med att betala drygt 31 kronor, inklusive moms”, skriver han i tabloiden Aftonbladet samtidigt som han ser hur elkunder i Sundsvall bara behöver betala 17 öre för samma dusch.

Det är en prisskillnad på 184 gånger eller 18 000 procent. Till detta kommer olika avgifter så egentligen är det ännu dyrare. Det är som om Malmöbor skulle betala 3 700 kronor för en liter mjölk och Sundsvallsborna en tjuga. Var är det ens som pågår?”, frågar han sig.

Enligt bedömare och analytiker är det Tysklands fel, och de är extremt beroende av vindkraft. När det inte blåser där dräneras istället Sverige på el via exportkablarna, och elen blir dyrare här hemma.

”Ett fattigdomsbevis”

Cervenka påpekar att mekanismerna bakom elpriserna är mycket förvirrande och att de skenande elpriserna fått svenskarna att sätta sig och googla dagens eller den aktuella timmens priser innan de exempelvis sätter på duschen

Något av ett fattigdomsbevis kan man tycka för ett av världens rikaste länder och som förra året faktiskt producerade mer el än vad vi gjorde av med. Skillnaden var rätt stor, hela 28 terawatttimmar, enligt Energimyndigheten.Det motsvarar 5,6 miljarder tiominutersduschar, för den som undrar”, slår han fast.

Andreas Cervenka. Foto: faksimil/AB/YT

Tidigare har makthavarna skyllt de extrema prisskillnaderna på brister i överföringskapaciteten i elnäten, och på EU:s direktiv infördes nyligen den nya modellen ”Flowbased” som påstods utnyttja elnäten mer effektivt.

Bedömare och experter var kritiska mot den nya modellen och varnade för att priserna skulle rusa ytterligare – och av allt att döma hade de rätt.

”Herrelöst elnätsmonopol”

Enligt elmarknadsanalytikern Bengt Ekenstierna får den svenska elmarknaden med ”Flowbased” en ännu starkare koppling till Tyskland än tidigare och han är bedrövad över att svenska politiker tycks ha övergett alla försök att påverka andra EU-länders syn på elmarknaden.

Det är varje politikers skyldighet att slå näven i bordet och arbeta för att förändra när tillämpade EU-regelverk leder till sådana effekter som det fått på elmarknaden i Sverige de senaste 3 åren. Elkunderna har överdebiterats med mer än 300 miljarder kronor via sina elräkningar”, konstaterar han i ett nyhetsbrev.

” … och då har jag inte räknat in de 100 miljarder överdebiteringar som sker via skenande och okontrollerade elnätsavgifter från ett herrelöst elnätsmonopol”, fortsätter han.

300 miljarder är en summa som är så stor att den är svår att greppa enligt Cervenka som avslutar med att meddela att han ska ta en ”lång dyr dusch” och försöka förtränga det han just läste.

Det måste vara någon som driver med oss”, avslutar han.

Svenskt naturreservat ska ersättas med kärnkraftverk

Energikrisen

publicerad 11 december 2024
– av Redaktionen
I Biskopshagen återfinns idag många skyddsvärda fågel- och växtarter.

Statliga Vattenfall vill upphäva naturreservatet Biskopshagen på Väröhalvön utanför Varberg. Skälet är att man vill bygga nya kärnkraftsreaktorer i området.

Enligt länsstyrelsen domineras det 85 hektar stora naturreservatet idag av fina hällmarker, berg och dalgångar samt en rik flora och fauna.

Skogs- och fälthare påträffas i området och fågellivet är mycket rikt. Några fåglar som kan nämnas är stenskvätta, ängspiplärka, hämpling, sånglärka, sävsparv, törnsångare, lövsångare, gulsångare och gök. Vid stranden håller bland annat större strandpipare, strandskata, ejder och småskrake till”, skriver man.

Snart kan naturreservatet dock förlora både sin status och många av de arter som lever där – detta eftersom Vattenfall menar att marken är särskilt väl lämpad för ny svensk kärnkraft.

─ Väröhalvön är den plats i Sverige som vi bedömt är bäst lämpad för ny kärnkraft inom en rimlig närtid. Samtidigt är det planerade området för anläggningen trångt och vi har redan tidigare berättat att delar av naturreservatet Biskopshagen kommer att behöva tas i anspråk. Vi har nu gjort noggranna undersökningar och kommit fram till att det inte kommer att vara möjligt att bygga ny kärnkraft på Väröhalvön om naturreservatet kvarstår, säger Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

Optimal placering

─ Vår ansökan om att upphäva naturreservatet sker med stor respekt för de värden som finns på platsen i form av natur, kultur och friluftsmiljö. Därför har vi tagit fram en plan för kompensation, samtidigt som vi föreslår en särskild naturvårdsplan för de ytor som vi inte kommer att behöva nyttja, fortsätter hon.

Naturreservatet ligger i direkt anslutning till Ringhals kärnkraftverk, varför såväl infrastruktur som kompetens och ledig elnätskapacitet redan finns nära till hands. Eftersom ett kärnkraftverk har en hög säkerhetsklassning kommer allmänhetens tillgång till Biskopshagen också att kraftigt begränsas om förslaget blir verklighet.

Att Vattenfall hemställer om upphävande av naturreservat just nu beror på att det behövs för att kunna komma vidare i arbetet med att söka miljötillstånd och för att kommunen ska kunna besluta om en ny detaljplan över området”, slår man fast.

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend