Seymour Hersh: “Pro-ukrainsk grupp” en avledningsmanöver

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 16 mars 2023
- av Isac Boman
Tv. President Joe Biden. Th. journalisten Seymour Hersh.

I en intervju med kinesisk tv sågar journalistprofilen Seymour Hersh de ospecificerade uppgifterna från New York Times om att en “pro-ukrainsk grupp” skulle ha utfört sprängningarna av Nord Stream.

Detta menar han snarare är en uppenbar avledningsmanöver från hans eget detaljerade reportage där Biden-administrationen pekas ut som högsta ansvariga för dådet.

Seymour Hersh publicerade i februari uppgifter om att det var USA som genom en avancerad militär operation, och med hjälp av Norge, låg bakom attentatet mot gasledningarna vid Nord Stream.

Amerikansk etablissemangsmedia och landets politiker har i princip helt ignorerat Hershs uppgifter – och även de aktörer som pliktskyldigt uppmärksammat Hershs uppgifter har nöjt sig med att hänvisa till ett pressmeddelande från Vita huset om att anklagelserna är falska, framom att granska historien närmare.

Istället har man, med hänvisning till anonyma underrättelsekällor, publicerat obekräftade uppgifter om att det i själva verket är en hemlig, icke namngiven, ”pro-ukrainsk” grupp som man menar ska ligga bakom sprängningarna – en grupp som man i princip inte har någon information om alls men som man uppger ska ha agerat på uppdrag av eller i samarbete med någon regering.

I en intervju med den statliga kinesiska nyhetskanalen CGTN menar Seymour Hersh att uppgifterna endast handlar om ett försök att flytta bort fokus från hans eget mycket detaljerade avslöjande, och han pekar på att de helt enkelt inte stämmer överens med verkligheten.

“Hatet som driver dem”

Att USA sprängde gasledningarna var enligt journalisten ett mycket dumt beslut som på olika sätt riskerar att drabba USA negativt – men han tror inte att Biden och hans medarbetare är korkade – utan att deras handlingar drivs på av ett närmast irrationellt hat.

– Låt oss inte ifrågasätta deras intelligens, konstaterar Hersh och pekar på att utrikesministern Anthony Blinken, säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan och andra i Joe Bidens stab uppenbart har hög intelligens och även är högt utbildade.

Han tillägger att han själv tolkar att hatet är riktat mot Vladimir Putin och även mot “kommunism” där han tycks åsyfta framförallt Kina.

– Det är bara att det som driver dem tror jag – är hatet. Särskilt mot Putin och kommunism, fortsätter han och menar att det är vad som får Biden-administrationens att genomföra vad som framstår som korkade projekt.

 

Hersh konstaterar att personer i den amerikanska underrättelsetjänsten blev bestörta över attentatet mot Nord Stream, som man menade innebar stora risker för USA. Den prisbelönte journalisten tillägger vidare att han inte känner Joe Biden, och att han uppskattar hans inrikespolitik – men att hans utrikespolitik är ”komplett idioti”.

– Han alienerar många människor runt om i världen. Ryssland har skaffat fler vänner i tredje världen sedan allt det här började än vad någon i den här administrationen verkar förstå. Den här tanken om amerikansk hegemoni, det fungerar inte så längre.

– Vad är slutmålet? Just nu förstår jag inte vad han vill uppnå, fortsätter han och tillägger att ingen av de personer han pratat med förväntar sig ett positivt resultat för Biden.

“Otänkbart ifrågasätta krigsstödet”

Seymour Hersh noterar också en skiftning inom amerikansk politik. Han pekar på hur hans avslöjanden om amerikanska massakrer på civila under Vietnamkriget uppmärksammades stort av vänsterliberala politiker från Demokratiska partiet, som då ville få slut på kriget.

Idag stödjer däremot Demokraterna den amerikanska inblandningen i Ukrainakriget helhjärtat, och det vore helt otänkbart att de började ifrågasätta USA:s militära stöd, menar han.

– Kongressen låtsas också som att det aldrig hänt, att min nyhet (om sprängningarna av Nord Stream) aldrig hänt. Inte en enda vänsterorienterad eller moderat kongressledamot från Demokraterna har pratat med mig, berättar han och kontrasterar detta till hur han tidigare under sin karriär bjudits in till privata möten med politikertopparna för att diskutera olika händelser.

Hersh tillägger att han heller inte tror att de ansvariga någonsin kommer att erkänna att det var de som låg bakom sprängningarna, och pekar i sammanhanget bland annat på att USA:s president har en enorm makt över landets underrättelsetjänst.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!