Inrikes

Polisfacket målar upp mardrömssituation – kritiserar Dan Eliasson

Publicerad 29 december 2017

Dan Eliasson får fortsatt hård kritik, nu även från den fackliga organisationen Polisförbundet

Den kontroversielle rikspolischefen Dan Eliasson får skarp kritik från sina egna underordnade inom Polisförbundet. Dessa målar upp en närmast mardrömsliknande situation för den svenska polisen.

I november släppte Brottsförebyggande rådet en rapport som visar att rekordmånga svenskar uppger sig ha blivit utsatta för brott under 2016. Bland annat uppgav hela 15,6 procent att de drabbats av något eller några av brotten misshandel, hot, sexualbrott, personrån, bedrägeri eller trakasserier.

Sveriges kontroversielle rikspolischef, Dan Eliasson, har dock nyligen gått ut och sagt sig se ”en ljusning” för polisen. Bland annat menar Eliasson att det i två av de 61 utsatta invandrarområdena blivit ”något bättre”. Rikspolischefens utspel kommer i samband med ett bredare mediaspektakel där Eliasson bland annat yrkat på hårdare straff för unga brottslingar samt högre löner för poliser som arbetar i yttre verksamhet i syfte att vända polismaktens negativa trender.
Någon som inte delar rikspolischefens optimism är fackorganisationen Polisförbundets vice ordförande Anna Nellberg Dennis som inte tror att polisens ”bristande resurser” kommer att kunna åtgärdas nästa år.

— Det krävs stora investeringar. Avhoppen från kåren fortsätter, vi fyller inte platserna på polisutbildningen och måste lägga ganska grova brott på hög, säger Nellberg Dennis.

Magnus Hörnqvist, som är docent på kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet, anser inte heller han att Eliasson har fog för sin optimism:

— Nej, inte om man får tro polisen själva. Polismyndigheten har tecknat en allt mörkare bild över utsatta områden, säger Hörnqvist.

Han menar också att Dan Eliasson bara använder sig av populistiska utspel om fler poliser och hårdare straff för att de ger en opinionsmässig effekt bland folkmassorna.

— Han är tjänsteman och säger det som förväntas av honom. Han sitter ganska löst, alla är arga på Dan Eliasson, avslutar Hörnqvist.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!