Inrikes

Polisen vill avlyssna icke-misstänkta

Polisen vill avlyssna fler.

Svensk polis vill få möjlighet att avlyssna även personer som inte är misstänkta för något brott. Kravet motiveras med att man annars inte kommer klara av att bekämpa den organiserade brottsligheten i landet.

– Vi behöver en förändrad lagstiftning som ger oss större möjligheter att lyssna på krypterade telefoner, säger Mats Löfving, biträdande rikspolischef, till SR.
Han förklarar vidare att det inte bara gäller personer som misstänks för brottslighet utan även människor som ännu inte ingår i någon brottsutredning men som ändå ”på ett tydligt sätt kan kopplas till gängkriminalitet”.

I dagsläget får polisen enbart avlyssna personer som misstänks ha begått ett brott som kan resultera i minst två års fängelse och det är åklagaren som fattar beslut om avlyssning. Detta anser inte polisen räcker, och man vill nu få möjlighet att lyssna av människor även om de inte är misstänkta för något specifikt brott.

Vidare förklarar polisen att den organiserade brottsligheten är svår för dem att hantera, delvis eftersom det ofta är krypterade telefoner och appar som används, något som försvårar polisens kartläggning och utredningsarbete.

Under sommaren lyckades
Europol knäcka koden till EncroChat, en krypterad telefontjänst som ofta använts av kriminella även i Sverige, och i och med detta hoppas man kunna klara upp fler brott än tidigare.

– Vi hoppas nu att all den här telefontrafiken leder till att vi klarar upp fler brott än vi skulle ha gjort annars. Sammantaget är det här väldigt viktiga erfarenheter. Den här typen av ingångar i krypterade telefoner, inte minst i underrättelsesyfte, skulle vi vilja ha större möjligheter till för Polisen i Sverige, säger Mats Löfving.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!