Ungerns regering har motsatt sig fortsatt militärt och ekonomiskt EU-stöd till Kiev – och är också starkt kritisk till ett ukrainskt EU-medlemskap.
Den ungerska hållningen har gjort Sveriges statsminister mycket upprörd och Ulf Kristersson anser att motståndet mot Ukrainas EU-integration är att betrakta som ”förfärligt”.
Enligt EU:s grundprinciper krävs det enhällighet bland medlemsländerna för att fatta beslut – och varje enskilt medlemsland kan i vissa frågor lägga in sitt veto och säga nej till förslag de betraktar som destruktiva. Detta gäller bland annat för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik, beskattningsfrågor och unionens budget.
Att konsensus måste nås och att en majoritet än så länge inte helt och hållet kan köra över enskilda medlemsländer i alla frågor har av många EU-makthavare på senare tid utmålats som något mycket negativt. Under pågående krig i Ukraina har de politiska ledarna allt oftare argumenterat för att vetorätten måste slopas.
Huvudskälet är att vissa EU-länder, med Ungern i spetsen, ofta avviker från den politik som dominerande EU-länder som Tyskland och Frankrike vill föra, och detta gäller i synnerhet i synen på kriget i Ukraina.
”Lovat sätta käppar i hjulet”
Den ungerska regeringen vill inte öka det militära och ekonomiska stödet till Kiev och har förespråkat att få slut på kriget så fort som möjligt, och anser heller inte att det är aktuellt med ett ukrainskt medlemskap i Nato eller EU.
Under EU:s två senaste toppmöten vägrade man också att ställa sig bakom en gemensam deklaration där medlemsländerna betonar sitt fortsatta stöd till Ukraina, och Budapests ovilja att ställa sig bakom ett ukrainskt EU-medlemskap har fått Ulf Kristersson att rasa.
– Ungern har närmast lovat att sätta käppar i hjulet för den processen, det tycker vi är förfärligt, inte förvånande men förfärligt, säger han i en intervju med statsradion SR.
Ukraina har i dagsläget status som kandidatland, och enligt EU-kommissionen har landet nu anpassat sina lagar till EU:s regelverk samt genomfört de reformer som krävs för att förhandlingar om ett medlemskap kan påbörjas.
”26 länder är tydliga”
Alla EU-länder måste dock säga ja innan sådana samtal kan inledas, och Ungerns regering har hittills sagt nej – med hänvisning till att den ungerska minoriteten i landet inte skyddas i tillräckligt hög grad.
Enligt den svenska statsradions analys är det dock ”Ungerns mycket mjukare linje till Ryssland” som är det egentliga skälet till att man motsätter sig ett ukrainskt EU-medlemskap.
Sveriges EU-minister Jessica Rosencrantz (M) ser precis som Ulf Kristersson mycket negativt på Ungerns ovilja att släppa in Ukraina i unionen och menar att de bör vika sig för majoritetens uppfattning.
– 26 länder är tydliga med att vi ska börja förhandlingar och kommissionen är tydlig med att Ukraina har gjort sitt jobb, då finns det alltså inget som motiverar Ungern att blockera detta, slår hon fast.