Nu ska svenska 12-åringar injiceras med covidvaccin

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 17 september 2021
- av Sofie Persson
Vinsterna för barnens del överväger riskerna för vaccinskador, menar FHM-direktören Johan Carlson.

Massvaccinationskampanjen kryper ner ytterligare i åldrarna även i Sverige. Folkhälsomyndigheten har nu beslutat att barn ner till 12 år ska injiceras med covidvaccin med inledning i november.

Detta är en komplex fråga där vår bedömning utgår ifrån barnperspektivet. Sammantaget bedömer vi att vinsten för barnens del överväger, menar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

Barn löper mindre risk att drabbas av svår covid-19 men risken är inte obefintlig, skriver Folkhälsomyndigheten. Samtidigt erkänner man att det också finns en risk för biverkningar från covidvaccinet, som man bör vara medveten om.

Denna biverkan är mycket ovanlig och som regel övergående, men man behöver vara medveten om den och söka vård om man skulle få symtom som bröstsmärta de närmaste dagarna efter vaccinationen”, skriver man vidare.

Barn som har injicerats med covidvaccin har bland annat drabbats av hjärtmuskelinflammation, där framförallt unga pojkar löper särskilt hög risk att drabbas av dylika hjärtproblem enligt en studie vid University of California.

Rapporter förekommer även om andra typer av mycket allvarliga skador hos barn som en följd av vaccinerna. Nya Dagbladet har bland annat rapporterat om 12-åriga Maddie som idag sitter i rullstol med grava hälsoproblem efter att ha deltagit i en klinisk studie med Pfizer-vaccinet.

Trots de bekräftade riskerna rekommenderar Folkhälsomyndigheten att barn tar två doser av covidvaccinet och att injektionerna av de yngsta ska inledas redan i november.

Det här gör vi för barnens skull, det minskar risken för allvarlig sjukdom och därmed även risken att missa mycket i skolan, kommenterar statsminister Stefan Löfven (S).

Enligt en studie vid Karolinska Institutet i januari 2021 är det låg risk för barn att behöva intensivvård vid covid-19. Jonas F. Ludvigsson, barnläkare och studiens försteförfattare, fick så pass mycket hat riktat mot sig efter studien att han sedermera beslöt att upphöra med  forskning rörande barn och covid-19, något som Nya Dagbladet rapporterade om i februari.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!