Nu körs hälften av Stockholms pendeltåg utan tågvärdar

Välfärdskollapsen

publicerad 3 mars 2023
- av Sofie Persson
Pendeltåg i Stockholm.

Under veckan har hälften av alla pendeltåg i Stockholm körts utan tågvärdar, ett beslut som fått ett flertal lokförare att stanna hemma från jobbet på grund av stressen det medfört vilket orsakade kaos i tågtrafiken.

Även säkerheten försämras när man ersätter tågvärdar med kameror och tryggheten blir i sin tur lidande för resenärer, menar man.

Det var under 2021 som de styrande politikerna beslöt att ersätta tågvärdarna i stadens pendeltåg. Kameror vid alla dörrar skulle istället sättas in och lokföraren ensam få ansvaret att tillse att alla dörrar stängs säkert och är stängda innan avfärd. Förslaget fick hård kritik från personal och fackförbund inom pendeltågtrafiken där man menade att man ruckar på säkerheten och tryggheten för resenärer, och även för lokförare som tvingas arbeta ensamma.

Det är väldigt tondövt att plocka bort tryggheten att ha tågvärdar som kan fungera som en trygghet för resenärerna, sade Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia under 2021 till DN.

Under 2022 blev det en stor valfråga i regionen där Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lovade att slopa förslaget. På grund av den massiva kritiken tillsattes en oberoende utredning för att utvärdera situationen, men trots den bristande säkerhet som personalen flaggar om konstaterades i utredningen att man säkert kunde gå vidare med förslaget. Även Socialdemokraterna har backat i frågan efter utredningen och menar nu att det går att “garantera säkerheten” utan tågvärdar. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är dock fortsatt kritiska till beslutet på grund av trygghetsfrågan, enligt skattefinansierade SVT.

Under onsdagen kördes hälften av alla pendeltåg utan tågvärdar och nu är planen att successivt avveckla resterande fram till september. Samtidigt saknades det ett flertal lokförare samma dag, vilket gjorde att det uppstod kaos i pendeltågstrafiken med inställda tåg och förseningar. Lokföraren Nils Westberg Ahlmark berättar att flera av hans kollegor sjukskrivit sig eller tagit sig själva ur tjänst på grund av beslutet och att flera aldrig mått så dåligt i sina yrkesliv.

Jag har under dagen talat med lokförare som arbetat i 15-20 år och som idag var knäckta, berättar han för Bonniertidningen DN.

Fackförbundet ST Pendeln gjorde under februari en enkätundersökning där 268 lokförare svarade på frågor angående situationen. Av dessa menade 262 att de trodde att de skulle påverkas “starkt negativt eller negativt av ensamarbete” på grund av bland annat sjukdomstillstånd, hotfulla situationer samt att på egen hand behöva fatta beslut i pressade situationer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!